Celulele stem pot fi obtinute prin scufundarea celulelor sanguine in acid

0
57

Celulele stem se pot transforma in orice tesut si sunt deja testate pentru stabilirea eficientei acestora in tratarea afectiunilor ochilor, inimii si creierului. Cea mai recenta descoperire, publicata in revista Nature, ar putea face tehnologia din spatele acestui proces mai ieftina, mai rapida si mai sigura. Corpul uman este construit din celule cu un rol specific- celule nervoase, celule hepatice, celule musculare. Acest rol al celulelor este fix. Cu toate acestea, celulele stem se pot transforma in orice alt tip de celule. Potentialul acestora de a regenera organismul este motivul pentru care au devenit obiectul unui domeniu important de cercetare in medicina.

O sursa cunoscuta de celule stem, desi contestata din punct de vedere etic, este embrionul. O alta sursa este reprezentata de celulele pielii, care pot fi "reprogramate genetic" pentru a deveni celule stem (numite celule stem pluripotente induse). Studiul arata ca "socarea" celulelor sanguine cu acid ar putea declansa transformarea acestora in celule stem. Termenul folosit de cercetatori este STAP (stimulus-triggered acquisition of pluripotency – obtinerea pluripotentei cu ajutorul stimulilor). "Am fost surprinsi sa vedem ca celulele raspund la mediul lor in acest mod. Este interesant sa ne gandim la noile posibilitati pe care ni le ofera aceste descoperiri, nu numai in medicina regenerativa, dar si in vindecarea cancerului", a explicat Dr. Haruko Obokata, de la the Riken Centre for Developmental Biology din Japonia.

Descoperirea a fost realizata in cazul celulelor sanguine ale soarecilor, dar in acest moment, cercetarile se concentreaza pe obtinerea acelorasi rezultate cu sangele uman. In contextul acesta, "va sosi, in sfarsit, vremea medicinei personalizate", a declarat pentru BBC Chris Mason, profesor de medicina regenerativa la University College din Londra. "Daca acest proces va functiona la oameni, la fel de bine ca in cazul soarecilor, va fi mai ieftin, mai rapid si mai sigur decat alte tehnologii de reprogramare celulara", a adaugat acesta.

"Descoperirea va determina o schimbare fundamentala a modului in care oamenii de stiinta percep interactiunea dintre mediu si genom[…] Cu toate acestea, nu aduce mai aproape terapia bazata pe celule stem.", a explicat Dr. Dusko Ilic, cercetator in domeniul celulelor stem la  Kings College London.