Branza iti poate provoca migrene: de ce

0
58

Branza care trece printr-u proces de maturare poate cauza migrene pentru ca este bogata in tiramina. Tiramina este derivata din aminoacidul tirozina si se formeaza in alimentele care trec printr-un proces de maturare, sunt afumate, murate, fermentate sau marinate.

Branzeturile maturate includ: cheddar, feta, branza albastra, brie, parmezan, gouda, gruyere si muenster. Branzeturile proaspete nu contin tiramina multa si pot fi consumate in siguranta, chiar si atunci cand ai migrene. Mozzarella ar putea sau nu sa fie maturata, asa ca verifica eticheta pentru confirmare.

In timp ce la unele alimente ne dam seama de prospetime dupa aspect, la altele, precum branza sau carnea, trebuie sa ne bazam mai mult pe miros, spun specialistii. Dintre tipurile de branza, cele moi (de vaci, cas, urda etc.) se altereaza mai rapid.

Daca branza este moale, lipsita de textura si acoperita de strat protector, iar mirosul este unul puternic (asemanator cu cel amoniacului), atunci nu este proaspata. „Nu este suficient ca un produs sa arate proaspat ca sa fie sanatos. Cel mai bine este ca branzeturile sa fie cumparate doar din locuri speciale, cu conditii adecvate de pastrare si transport”, explica Mihaela Gologan, medic specialist diabet, nutritie, boli metabolice la Regina Maria – Reteaua Privata de Sanatate.

Din categoria branzeturilor care trebuie incluse in dieta nu lipseste branza de vaci, urda si mozzarella. Acestea nu numai ca sunt o sursa importanta de proteine, ci au si un continut caloric redus, mai exact 30 de grame contin in medie 70-80 de calorii. Branzeturile moi le poti consuma la micul dejun pentru ca sunt hranitoare, dar si pe post de gustari in timpul zilei. Spre deosebire de alte sortimente, branza moale are avantajul ca nu este un produs procesat si ca se pastreaza o mare parte din substantele nutritive din continut. sursa: clicksanatate.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.