Terapia „Vampir”, tehnica revolutionara pentru refacerea oaselor

0
57

Refacerea oaselor si a tendoanelor, de acum, se efectueaza printr-o metoda revolutionara si mult mai rapida, fara a mai fi nevoie de tratament medicamentos. Vorbim despre binecunoscuta terapie "Vampir" – PRP care, mai nou, se foloseste si in tratarea gonartrozei, asa cum i se spune, in termeni medicali, bolii de genunchi. 

Gonartroza, afectiunea care-ti cauzeaza grave neplaceri la nivelul genunchilor, este o boala determinata fie de pozitia incorecta, fie de mostenirea genetica sau de leziunile pe care le-au suferit genunchii tai de-a lungul vietii. 

„Gonartrozele reprezinta cauza a peste 50% dintre cazurile in care apar durerile de la nivelul genuchilor si limitarea mobilitatii. in majoritatea cazurilor, leziunile cartilaginoase debuteaza la nivelul articulatiei femuro-patelare, prin dureri la urcatul si coboratul scarilor, de exemplu. Durerile cedeaza la repaus, iar la un simplu examen radiologic sunt evidentiate osteofite rotuliene si, uneori, eroziuni (intern sau extern). In aceasta situatie, miscarea devine deficitara, iar durerea persistenta", explica Pr. Dr. Cornel Brotac, Medic Specialist Recuperare, Medicina Fizica si Balneologie, pentru Digi24.

Mai nou, pentru tratarea gonartrozei, si nu numai, perfectionarea tehnologica a permis o noua forma de terapie care se adreseaza tuturor pacientilor cu boli acute si cronice ale sistemului locomotor, aceasta fiind terapia "Platelet Rich Plasma" – terapia bogata in trombocite.
„Terapia PRP permite reducerea numarului de preparate antiinflamatorii si analgezice, folosite de obicei pentru atenurea durerii, sau chiar renuntarea completa la aceasta. Un alt avantaj al acestui complex regenerativ este posibilitatea folosirii lui in paralel cu alte proceduri medicale recomandate intr-o astfel de situatie medicala! Avantajele acestei terapii sunt multiple. Initierea mecanismului propriu de vindecare, regenerarea tesuturilor afectate, reducerea timpului de refacere, reducerea durerii comparativ cu metodele clasice de tratament, reducerea consumului de medicamente, ba chiar renuntarea la folosirea acestora, scaderea riscului unei posibile interventii chirurgicale. E nevoie de la 3 pana la 5 sedinte, in functie de diagnosticul pacientului", explica specialistul Cornel Brotac.

Vindecarea se realizeaza in 3 etape:

Etapa inflamatorie – apare imediat dupa infiltratie si persista pana la 72 ore dupa. in aceasta perioada pacientul poate suferi o amplificare a durerii din cauza inflamatiei care se produce la nivel local;

Proliferarea celulara – aceasta a doua etapa din procesul de vindecare este importanta. Practic acum se realizeaza o crestere importana a numarului de celule noi care au rol activ si important in regenerare si vindecare;

Remodelarea tesutului – aceasta este ultima etapa de vindecare, fiind reprezentata de diferentierea celulelor nou formate.

Pe langa gonartroza, exista o varietate de alte afectiuni care pot fi tratate cu terapia PRP, precum: traume ale muschilor, ligamentelor si tendoanelor, osteoartroze, osteoartrite, tendinopatii/tendinoza

Desi, cu reactii adverse limitate, terapia prin PRP are, totusi, cateva contraindicatii: starile trombocitopenice, tumorile maligne, febra de orice etiologie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.