De ce bolnavii de tiroida trebuie sa consume pepene galben

0
80

Pepenele galben nu este numai unul din cele mai parfumate fructe de la noi, ci si un bun remediu natural. Fata pepenele rosu, acesta are un efect racoritor foarte puternic, o actiunea reglatoare asupra apetitului, dar si efecte vitalizante puternice. Continutul bogat în vitamine, mai ales cele din complexul B, precum si cel în minerale, care au fost completate de unele noi principii active, benefice sanatatii, au atras atentia biochimistilor asupra acestui fruct. Astfel, în urma cercetarilor, o parte din substantele nou descoperite s-a dovedit ca au efect de echilibru asupra sanatatii unor glande cu secretie interna. Potrivit unor studii ale cercetatorilor francezi, pulpa fructului de pepene galben contine principii active cu structura asemanatoare tirozinei, care pot modifica activ secretia glandei tiroide. Mai exact, aceste substante influenteaza direct iodarea tirozinei, procesul care ajuta la fabricarea hormonilor tiroidei în tesutul glandei. În cazul în care exista un deficit de secretie tiroidiana, adica hipotiroidie, principiile active din pepenele galben se fixeaza pe suprafata celulelor secretoare si le obliga sa fabrice hormoni. În cazul în care secretia si eliberarea de hormoni tiroidieni sunt mai intense, adica hipertiroidie, aceleasi principii blocheaza mecanismul celular de eliberare a tiroxinei.

Prin efectul asupra tiroidei este asigurata si buna functionare a altor glande, influentate de hormonii tiroidieni, cum ar fi glandele sexuale, hipofiza si hipotalamusul endocrin. De asemenea, studiile arata ca persoanele care consuma în fiecare an cel putin 70 de kilograme de pepene galben, sunt cu 40% mai putin expuse riscului de a avea un deficit de secretie tiroidiana si cu 50% mai putin expuse la problemele legate de cresterea secretiei tiroidei. La persoanele cu varsta cuprinsa între 16 si 34 de ani, se recomanda sa se consume în medie 600 g de pepene galben pe zi, pentru o sanatate interioara perfecta. La persoanele cu varsta cuprinsa între 35 si 49 de ani se recomanda 750 g de pulpa de pepene galben, iar la cele între 50 si 65 de ani se recomanda, în medie, 400 g de pulpa de pepene galben.

Este de retinut faptul ca fiecarei categorii de varsta i se recomanda sa consume cel putin o cana cu apa seara, dupa ce a mancat pepenele galben. Specialistii sustin ca numai dupa ce este consumata apa începe procesul de reglare a tiroidei si de aici a tuturor celorlalte glande. Mai mult, pepenele galben nu ajuta doar la reglarea tiroidei, ci este recomandat si în diete, deoarece este bogat în apa, vitamine si minerale.