Oamenii de stiinta incearca sa gaseasca o cauza, tratament si vindecare pentru dementa: termenul care se refera la bolile neurodegenerative – dintre care cea mai frecventa este Alzheimer. Studiile anterioare au aratat ca un consum moderat de alcool ar putea reduce riscul de dementa, in timp ce consumul ridicat nu ar avea efectul opus. Astfel, o echipa internationala de cercetatori a evaluat datele colectate pe 9000 de functionari publici britanici intre 1985 si 1993, cu varsta cuprinsa intre 35 si 55 de ani la inceputul studiului. Din totalul participantilor, 387 au fost in cele din urma diagnosticati cu dementa, la o varsta medie de 76 de ani.
Dr. Servine Sabia de la departamentul de epidemiologie si sanatate publica de la Institutul National Francez de Sanatate si Cercetare Medicala si co-autor al studiului, a declarat pentru Newsweek: Majoritatea studiilor anterioare privind asocierea consumului de alcool si a riscului de dementa sunt facute pe persoane in varsta, unde obiceiurile de baut s-au stabilit in tinerete.
Avand in vedere faza lunga latenta a dementei, este important sa se ia in considerare modul in care consumul de alcool dupa maturitate creste riscul de dementa. Cu toate acestea, cercetatorii spun ca rezultatele nu ar trebui sa-i motiveze pe cei care nu beau sa inceapa sa o faca. Trebuie luate in considerare si alte efecte negative ale consumului de alcool, cum ar fi crestertea mortalitatii, tulburari neuropsihiatrice, ciroza hepatica si aparitia cancerului. In plus, nu putem exclude posibilitatea ca persoanele care se abtin de la alcool la mijlocul vietii sa fi fost anterior consumatori de alcool. Astfel, potrivit cercetatorilor, cosumul de pana la sase pahare de vin pe saptamana ar putea avea un efect protector impotriva dementei.