marți, 30 aprilie, 2024

Mituri demontate de medicul dermatolog – despre pericolul lampilor UV, al parafinei sau al statului picior peste picior

Distribuie:

Publicat:

Nu de putine ori auzim ca tratamentele cu parafina pentru maini dauneaza sau ca lampile UV pentru manichiura cresc riscul dezvoltarii cancerului.

Doctorul Laurentiu Vladau, specialist dermatolog in cadrul Clinicii Hebra Dermatologie, a vorbit pentru ziare.com despre cele mai comune mituri cu privire la ingrijirea pielii:

Parafina lichida si moale este folosita in majoritatea cremelor hidratante si emoliente, deoarece confera o textura uleioasa, grasa. Atunci cand este folosita in cosmetice, acest ingredient are rolul de a sigila si proteja bariera cutanata. Produsele pe baza de parafina comercializate si avizate de agentiile de medicamente sunt sigure pentru folosirea acasa, insa este bine sa evitam formulele neavizate sau compozitiile netestate.

Nu exista date clare si precise in ceea ce priveste folosirea lampilor UV pentru manichiura. Avand in vedere, insa, timpul redus de expunere si frecventa scazuta a sedintelor, cel mai probabil nu exista un risc pentru dezvoltarea cancerului sau altor complicatii notabile.

Exista putine dovezi pentru a sustine aceasta afirmatie. In cazul in care exista cicatrici deranjante din punct de vedere estetic, medicul dermatologul poate spune care sunt tratamentele existente pentru imbunatatirea aspectului lor, recomandand cea mai potrivita optiune pentru cazul specific al pacientului. Tratamentele laser aduc, de obicei, cele mai bune rezultate in astfel de situatii.

Exista un numar de factori de risc care favorizeaza aparitia varicelor, insa obiceiul de a sta picior peste picior nu se afla printre ele. Ereditatea este una dintre cei mai importanti factori – un procent de aproximativ 80% dintre persoanele cu varice au un parinte care se confrunta cu aceeasi problema. Alti factori care predispun la aparitia varicelor sunt sarcina, obezitatea si un loc de munca care necesita statul in picioare pe o perioada indelungata de timp.

Desi retinolul este foarte eficient in a imbunatati aspectul tenului, utilizarea lui frecventa poate fi daunatoare. Nu doar ca retinolul este un ingredient agresiv, care trebuie evitat in timpul verii, deoarece face pielea mai sensibila la razele soarelui, dar cand este utilizat prea des isi poate pierde din eficienta. Asadar, retinolul functioneaza cel mai bine atunci cand este folosit in doze mici, controlat. (A.M.)

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img