Ce este pudra de talc, in ce produse se gaseste si de ce starneste azbestul ingrijorare

0
72

Aproape 12.000 de femei au dat in judecata compania Johnson & Johnson, cele mai multe sustinand ca pudra de talc pentru copii „Johnson’s Baby” le-a cauzat cancer ovarian. Acum au un noua oportunitate juridica.

Intr-un caz recent, un grup de reclamanti din SUA a spus ca pudra de talc pe care au folosit-o era contaminata cu azbest, un mineral cancerigen considerat nesigur la orice nivel de expunere. Un juriu le-a dat dreptate si a aprobat o despagubire de 4,69 de miliarde de dolari in iulie, potrivit New York Times.

Talcul este un mineral argilos obtinut din depozite de zacaminte subterane. Este mineralul cu duritatea cea mai mica si acest lucru il face folositor pentru o gama larga de produse industriale si de consum.   Azbestul se gaseste tot in pamant si filoane din el pot fi gasite in depozitele de talc, ducand la riscul aparitiei unei contaminari incrucisate, spun geologii.

Talcul este folosit in multe produse cosmetice: ruj, rimel, pudra pentru fata, fard de obraz, fard de pleoape, fond de ten si chiar si produse de machiaj pentru copii. in lista de ingrediente, el poate aparea ca talc sau pudra de talc, talc cosmetic sau silicat de magneziu. Pudra de talc este adaugata in cosmetice pentru a obtine o textura mai fina si pentru a absorbi umiditatea. Unele marci produc cosmetice fara talc.   

Talcul este folosit si in procesarea mancarii si pentru a face anumite suplimente, pastile farmaceutice, guma de mestecat si orez slefuit. Grupuri de consumatori l-au gasit si in carioci sau jucarii pentru copii.   

Talcul era aplicat pe manusile chirurgicale si pe prezervative in mod regulat, in SUA, pana in anii ‘90, cand  Administratia pentru alimente si medicamente (FDA) le-a spus producatorilor sa nu-l mai foloseasca pentru ca existau ingrijorari referitoare la sanatate.   Talcul este, de obicei, principalul ingredient in pudra pentru copii. Pudra Johnson’s Baby este facuta din talc, mai putin atunci cand se mentioneaza pe fata recipientului „pudra de amidon de porumb”.

Ar trebui talcul tinut departe de copii? Da. Pediatrii i-au avertizat pe parinti sa nu foloseasca pudra pe copii de decenii, pentru ca exista riscul ca talcul sa fie inhalat, lucru ce poate duce la sufocare si tuse si in cele din urma la boli respiratorii, afectiuni cronice si leziuni pulmonare. Acest lucru nu are legatura cu azbestul.   

Exista o alternativa sigura? Medicii pediatri sfatuiesc parintii sa le schimbe des scutecele copiilor pentru a evita iritatiile si recomanda folosirea unui unguent  pe baza de ulei atunci cand este necesar, in loc de pudra de talc. Pentru adolescenti si adulti, amidonul din porumb este o alternativa buna la talc.   

Daca este un produs pentru bebelusi, de ce sunt afectate femeile? La modul general, femeile sustin ca pudra le-a cauzat cancerul ovarian pentru ca au folosit-o pentru igiena intima timp de zeci de ani si unele dintre ele au si inhalat pudra din aer.   Unele dintre femei au afirmat ca insusi mineralul le-a cauzat cancerul, in timp ce, mai recent, a aparut acuzatia conform careia azbestul care contamineaza talcul ar fi de vina.   

Ce spune Johnson & Johnson despre acuzatii? Johnson & Johnson detine cea mai mare parte de pe piata pudrei de talc si vinde pudra pentru bebelusi si alte produse similare de 100 de ani. Compania sustine ca talcul sau nu contine azbest si ca acuzatiile conform carora talcul ar cauza cancer sunt bazate pe cercetari stiintifice indoielnice.   

A testat recent FDA-ul produsele din talc pentru a vedea daca acestea contin azbest? Ultima data cand FDA-ul a testat produsele din talc a fost in 2010 si a concluzionat ca acestea nu contin azbest, insa testele au fost facute doar pe talc brut de la patru furnizori si au fost analizate doar 24 de produse comerciale. Expertii angajati de reclamantii care au dat in judecata Johnson & Johnson care au analizat talcul sustin ca au gasit azbest in produsele vizate. sursa: adevarul.ro

(A.M.)