Ce trebuie sa stii despre fructul care se gaseste din plin in magazine in aceasta perioada

0
71

Kaki sau Persimmon este un fruct exotic si delicios, mai putin cunoscut la noi, insa din ce in ce mai prezent in supermarketuri. Este fructul unui copac inalt de aproximativ 10 metri, care poarta numele Diospyros (semnificand in greaca antica „fructul divin” sau „hrana lui Zeus”) si care face parte din familia Ebenaceae. Se cunosc mai multe specii Diospyros kaki, cea mai cultivata fiind originara din Asia, respectiv Japonia si China. 

Acest fruct are marimea unei piersici medii si o culoare ale carei nuante pornesc de la galben pana la portocaliu inchis. Coaja este tare si lucioasa, iar pulpa este astringenta cand este verde, iar cand este coapta — dulce si moale. Este unul dintre fructele cu cel mai bogat continut nutritional ce include vitamina A, vitamine din complexul B, vitamina P si vitamina C; minerale precum sodiu, potasiu, magneziu, seleniu si cantitati mici de fier si zinc. 

Kaki este mai bogat in potasiu decat banana, iar studiile au aratat ca acesta are de doua ori mai multe fibre decat merele. Contine carbohidrati de buna calitate si la fel de multi antioxidanti ca ceaiul verde. Kaki mai este bogat si in acizi organici, taninuri, proteine si betacaroten, care ii da culoarea. 

Fructul se culege toamna tarziu si se poate consuma proaspat, uscat, sub forma de gem sau inclus in diverse salate si preparate dulci. De regula, in magazine, el nu se gaseste foarte copt, dar se poate tine cateva zile langa o banana sau un mar si isi va atinge maturitatea. Pentru o coacere rapida se poate pune kaki intr-o punga de hartie cu un mar sau o banana.

Primul lucru pe care trebuie sa il faceti cand mancati un kaki este sa il taiati in jumatate. Apoi, ca si la rosii, sa indepartati partea de sus, unde a fost codita si care ramane aproape lemnoasa. Apoi se curata coaja fructului ca la un mar. Miezul ramas este numai bun pentru a fi consumat in stare proaspata, in salate de fructe, piureuri sau chiar la prepararea dulceturilor. 

O alta varianta este sa se consume miezul direct cu lingurita, fara a curata coaja, insa ar fi bine sa evitati sa mancati coaja la care, la fel ca si in cazul altor fructe de import, exista riscul stropirii cu antifungice care sa mentina integritatea fructelor pe parcursul transportului sau la depozitare. sursa: clickpentrufemei.ro