Daca numeri zilele anului in care porti oja pe unghii, probabil vei fi surprinsa sa descoperi ca le depasesc cu mult pe cele in care unghiile tale sunt naturale. Acest produs cosmetic a devenit de nelipsit din ritualul nostru de infrumusetare. Cele mai multe femei detin zeci de sticlute de oja, in culori variate, dar si lacuri, tratamente sau intaritoare pentru unghii.
Drept urmare, este imposibil sa nu ne intrebam ce efecte au ojele si lacurile pentru unghii asupra frumusetii, dar si asupra sanatatii. Daca ne ghidam dupa mirosul puternic al acetonei, nu este dificil de intuit ca oja nu este nici pe departe inofensiva. Este, pana la urma, o vopsea sintetica, ce contine zeci de substante chimice care pot patrunde prin patul unghiei in sistemul sanguin. Dar ce spun expertii?
"Cele mai multe substante toxice au fost eliminate de catre producatori din oja pentru unghii, prin urmare in prezent o poti purta pentru o perioada mai lunga de timp fara sa aiba efecte nocive", declara pentru telegraph.co.uk manichiurista Lynn Gray, potrivit eva.ro.
"Dar trebuie sa verifici daca oja ta contine formaldehide (care sunt conservanti), toluen (care este solvent), parabeni (care sunt conservanti sintetici) si camfor (ce ofera luciu si previne ciobirea). Daca oja nu contine aceste substante, este sigura pentru unghii. Mai periculoasa este acetona pe care o folosesti pentru a sterge oja. Noi recomandam stergerea ojei de pe unghii cel putin o data la sapte zile folosind un produs care nu contine acetona. Acetona este deshidratanta pentru patul unghiei, provocand uscarea si descuamarea unghiei. Unghiile cresc cu 3 mm pe luna, prin urmare ar putea dura intre patru si sase luni ca unghiile sa se refaca", spune specialistul.
"Oja duce la ingalbenirea unghiilor, le poate usca si cauzeaza exfolierea", declara specialistul Margaret Dabbs. "Folosind oja care contine ingrediente nutritive, precum uleiuri naturale si vitamine, le oferi unghiilor tale beneficii si le ajuti sa fie intr-o forma mai buna", adauga specialistul. De exemplu, oja care contine vitamina E hidrateaza unghiile si le protejeaza de rupere si degradare.
De asemenea, ingrijirea unghiilor de la picioare este la fel de importanta. Curata oja de pe unghii cu regularitate. "Unghiile de la picioare cresc de doua ori mai greu decat unghiile de la maini, prin urmare ofera-le sansa de a respira si a se regenera, altfel ar putea avea nevoie de pana la noua luni sa creasca si sa se refaca daca au fost deteriorate de oja", spune specialistul.
Dar efectele ojei nu se rezuma doar la unghii. Substantele din aceste produse pot patrunde in organism. Potrivit unui studiu realizat de Universitatea Duke din Marea Britanie, un ingredient comun din oja pentru unghii poate determina cresterea in greutate. De vina este o substanta numita trifenil fosfat, cunoscuta si ca TPHP, care este adaugata pentru a face oja mai flexibila.
"Unele studii au aratat ca TPHP afecteaza sistemul endocrin, ceea ce inseamna ca interfereaza cu hormonii si ar putea provoca cresterea in greutate, pe langa alte efecte negative", declara pentru mailonline.co.uk naturopatul Marissa Malvasso. Aproximativ 30 de femei au participat la studiu, iar oamenii de stiinta au descoperit ca acestea aveau in organism o forma metabolizata de TPHP la numai 10-14 ore dupa ce au aplicat oja pe unghii. Johanna Congleton, co-autor al studiului, s-a aratat ingrijorata ca oja pentru unghii este promovata nu doar pentru femei, ci si pentru adolescente.
"Este si mai ingrijorator faptul ca organismul lor a absorbit aceasta substanta chimica relativ repede dupa ce au aplicat oja pe unghii", declara Johanna Congleton. Potrivit mirror.co.uk, mai mult de 1500 de producatori de oja includ substanta TPHP in produsele lor, printre care branduri precum OPI, Sally Hansen sau Essie. Dar multe altele ar putea contine substanta fara ca acest lucru sa fie specificat pe lista de ingrediente.
Cercetatorii au analizat zece tipuri de oja si au descoperit diferite niveluri de THPH in opt dintre ele. Doua din opt nu aveau substanta chimica specificata in lista de ingrediente. Expertii recomanda citirea etichetei inainte de a cumpara un produs, iar daca ai dubii cu privire la produsele pe care le folosesti, sa le inclocuiesti cu unele naturale, non-toxice sau vegane.