Ai grija de ochii tai, chiar si in fata televizoarelor

0
63

Vederea este unul dintre cele mai importante simturi, asa ca trebuie sa acorzi o importanta semnificativa protectiei ochilor tai. Din pacate, in era tehnologiei, rare sunt momentele in care nu stam cu ochii holbati in ecrane, monitoare sau televizoare. Studiile recente arata ca, in orice zi, adultii se uita cateva ore intregi la televizor. Adaugand si orele petrecute cu ochii in telefon, stresul cauzat vederii devine insuportabil. De aceea simtim cateodata usturime a ochilor, oboseala si poate chiar si ameteli.

Poate ai patit ca, dupa ce ti-ai echipat casa cu televizoare de ultima moda, sa te doara ochii de la prea mult uitat. Este de retinut ca oboseala ochilor este un lucru destul de comun. Dar daca experimentezi acest lucru foarte des, ar trebui sa discuti cu un doctor ca sa te asiguri ca totul este in regula. In contextul in care nu ochii tai sunt de vina, inseamna ca totul cade pe seama acelor televizoare.

Una dintre cele mai frecvente cauze ale oboselii ochilor este privitul la un obiect mic, luminos, intr-o camera intunecata. Deoarece camera este cuprinsa de intuneric, iruisul tau este larg deschis, permitand sa intre o cantitate mare de lumina. Televizorul, care reprezinta un procent mic din campul tau vizual general, nu va putea sa iti faca irisul sa se inchida cat mai mult posibil. Altfel spus, acel punct de lumina intr-o mare de intuneric este ceea ce iti poate provoca dureri de ochi sau cap.

Cea mai simpla solutie vine din ajustarea televizoarelor pe care le detii. Cea mai usoara solutie este sa ajustezi lumina. Aproape toate LCD-urile au o ajustare a luminii de fundal si ceea ce poti face este sa ii scazi puterea totala a luminii. Daca nu ai reglat niciodata aceasta setare, ci ai lasat-o asa cum e setata din fabrica, ea se afla probabil la sau foarte aproape de partea de sus a intervalului. Reducand aceasta setare, noaptea televizorul va deveni mult mai usor de vizionat. De asemenea, va imbunatati nivelul de negru, facand ca imaginea sa arate mai bine.

Daca simti disconfort al ochilor si ai un televizor cu plasma, incearca sa reduci nivelul contrastului. In cazul unui LCD, acest lucru nu functioneaza, dar in cazul unor televizoare de tip plasma lumina va deveni mai slaba. Cea mai evidenta modalitate de a combate oboseala ochilor este sa lasi aprinse alte lumini din camera. Acest lucru poate fi deranjant daca esti obisnuit sa te uiti la televizor in intuneric, dar este mai bine pentru ochii tai. Un alt dezavantaj este ca poti obtine reflexii ale diverselor lumini, din cauza amplasarii lor.

Totodata, poti alege o lumina complementara. Aceasta este o lumina gri neutra pe care o plasezi in spatele televizorului. Ea creste lumina medie din camera cu o cantitate mica, ceea ce nu iti va afecta acuratetea aparenta a culorii televizorului si iti va ajuta si ochii. Optiunea extrema este cea a amplificarii ecranului. Cu alte cuvinte: ia-ti un proiector si un panou pe care sa proiectezi. Asta pentru ca un ecran mai mare iti va ocupa mai mult din campul vizual si irisul tau se va micsora.

Si cea din urma varianta si poate cea mai sanatoasa pentru ochii tau: petrece cat mai putin timp in fata televizorului. Daca stai in proximitatea ecranelor unor televizoare nu inseamna ca ochii tai vor fi afectati pe termen lung. Insa daca te uiti un timp prea indelungat la televizor da, acest lucru va provoca daune pe termen lung ochilor tai. Petrecerea a mai mult de patru ore pe zi in fata unor televizoare iti va provoca tulburari de vedere si oboseala, ceea ce, la randul sau, poate cauza o vedere incetosata. Expunerea la televizoare ar trebui sa fie limitata, in special pentru copiii mici.