Despre singuratate, pana si oamenii de stiinta spun ca nu o inteleg suficient. Cat despre efectele acestei stari emotionale asupra noastra se stiu si mai putine. E clar ca nu ne face bine. Un studiu recent a reusit sa determine care sunt momentele din viata in care, de obicei, ne simtim cel mai singuri.
Multe cercetari au aratat ca singuratatea clar e nociva sanatatii. Inca se cauta legaturile, in ce fel actioneaza asupra noastra, prin ce conexiuni. Un studiu a aratat insa ca e mai prezenta mai cu seama in anumite momente ale vietii decat se credea, relateaza ziare.com, care citeaza Science Alert.
Cei care au realizat studiul, Dilip Jeste, de la Universitatea San Diego, si echipa sa, au plecat de la ipoteza ca oamenii varstnici sunt cei mai vulnerabili in fata singuratatii. Dar cand au intrat in contact cu subiectii, 340 la numar, cu varste cuprinse intre 27 si 101 ani, au vazut ca lucrurile erau mai complexe de atat.
Intr-adevar, batranii, cei trecuti de 80 de ani, sufereau de singuratate, dar nu doar ei. In aceeasi masura sufera de singuratate cei de peste 20 de ani sau cei care au 50 de ani sau mai mult, dar nu peste 60, a aratat studiul. Cercetarea nu arata de ce stau lucrurile asa, dar cei care au realizat-o cred ca de vina sunt provocarile si stresul care vin odata cu aceste varste.
Inainte de 30 de ani este perioada in care se iau hotarari majore, o perioada stresanta, pentru ca adesea simti ca cei din jur au luat decizii mai bune ca tine. Intervine vina legat de multe dintre hotarari, explica Jeste. La 50 de ani intervine perioada crizei varstei mijlocii, complicata de probleme de sanatate, care nu fac decat sa ne ajute sa ne constientizam propria mortalitate, mai spune omul de stiinta.
Indata ce trecem de 80 de ani, se atinge un nou prag (unul foarte jos din punct de vedere emotional) . In afara de fragilitatea fizica, pot aparea boli ca dementa. In plus, ne confruntam cu moartea celor din jur: sot/sotie, prieteni.
Cu alte cuvinte, singuratatea apare in toate fazele vietii, in mod egal. Cand au demarat studiul, oamenii de stiinta nu se asteptau sa gaseasca aceasta "suferinta" si la cei considerati tineri, arata chiar ei in raportul aparut in International Psychogeriatrics.