Poliartrita reumatoida se poate trata

0
78

Poliartrita reumatoida este o boala reumatismala de tip inflamator, de cauza genetica si mecanism fiziopatogenetic imunologic. Altfel spus, „focul“, inflamatia, care macina in primul rand articulatiile, este predispus la unii oameni prin mostenire, genetic, iar „lantul“ distrugerilor este cauzat de nerecunoasterea si atacarea propriilor tesuturi (mecanism imunologic). Poliartrita reumatoida este boala in care inflamatia distruge mai multe articulatii, cu precadere la extremitatea membrelor, la maini si laba picioarelor, intalnita la 1% din populatie, mai frecvent la femei. Cauza bolii depinde de zestrea genetica, cu riscul ca unii oameni sa faca forme mai usoare de boala sau, mai tarziu, altii sa faca boli mai grele si inca de la varsta tanara.

Factorii care declanseaza sau intretin boala sunt: frigul, umezeala, infectiile repetate, efortul fizic indelungat, epuizarea psihica, alte stresuri. Daca in artroze, boli degenerative, de imbatranire si uzura a articulatiilor tesuturile se „macina“, ca o roata ruginita, in bolile reumatismale inflamatorii, globulele albe, armele de aparare a organismului, ataca si distrug invelisul articulatiilor, producand local umflarea, roseata, caldura, durerea si neputinta functionala.

Afectiunea debuteaza mai ales la femeile cu varsta cuprinsa intre 20 si 40 de ani, cu dureri surde la articulatiile mici ale mainilor si picioarelor, cu intepenirea incheieturilor si neputinta, mai ales dimineata. Bolnavul are impresia ca este racit, ca sufera de o infectie cronica. Articulatiile afectate se umfla, se inrosesc putin si dor la palpare. Dupa luni si ani de evolutie, degetele se deformeaza la maini si la picioare, cu scurtarea si devierea lor spre exterior.

Ce urmareste tratamentul medical: indepartarea cauzei de boala, care, din pacate, nu se cunoaste. Tinerii cu astfel de boli trebuie lamuriti sa nu dea nastere la copii, existand riscul mare de aparitie a bolii la urmasi. Blocarea mecanismului de intretinere si evolutie a bolii. Se intervine in procesul imunologic de alergie si nerecunoastere a propriilor celule si tesuturi, unde sistemul de aparare trece la atac si distrugere. Globulele albe din sange ataca celulele sinoviale, asa cum fac cu microbii, pe care ii „inghit“, eliminandu-i cu puroiul rezultat. in afara puseelor inflamatorii, adica in perioadele de liniste a bolii, mecanismele de reparatie fibrozeaza si anchilozeaza articulatiile. Aici intervin toate medicamentele antireumatismale necortizonice, cortizonice, antitumorale si cele mai recent descoperite din familia medicamentelor biologice, modificatoare de boala.

Tratamentul complicatiilor bolilor de baza. Nu de putine ori osteoporoza si diabetul, bolile de stomac si ficat, bolile cardiovasculare, bolile de sange insotesc poliartrita reumatoida, fie ca si manifestare in timp a acestei afectiuni, fie ca si complicatie a medicamentelor strict necesare folosite de-a lungul anilor. Tratamentul simptomatic. in primul rand trebuie tratate durerile, usturimile, greturile, insomniile, depresiile, oboselile, folosind metode de atenuare a acestor neplaceri ce insotesc boala. Prevenirea secundara, adica a evolutiei rapide si instalarii complicatiilor grave, care fac viata grea sau o pun in pericol, de exemplu, osteoporoza cu risc inalt de fractura, intoxicarea maduvei osoase cu risc de anemie si de infectii, atrofii musculare si deformari care fac deplasarea dificila sau chiar leaga bolnavul de pat sau cu neputinta de a se imbraca singur.

Intretinerea functionala. Mentinerea in limite apropiate de normal a capacitatii de lucru a organelor vitale: inima, plamani, tub digestiv, aparat locomotor si recastigarea activitatilor pierdute. Instituirea si conducerea tratamentului este grija si datoria medicului specialist. Bolnavul are obligatia de a urma corect cele recomandate, de a participa activ la propria insanatosire. Oricat de puternice si de multe medicamente s-ar folosi, toate ajung la un moment dat la o maxima eficienta si peste aceasta limita sunt chiar daunatoare. 

Metode de terapie: Regimul igienic de viata si munca presupune adoptarea unui stil de existenta care sa nu solicite fizic si psihic bolnavul. Astfel, organismul nu trebuie sa-si epuizeze resursele si, eventual, sa lupte cu boala, prin mecanismele sale specializate. Regimul dietetic – daca pentru un om sanatos mancarea „cea de toate zilele“ este doar o alimentare a organismului cu energie, pentru bolnav si ceea ce inghite poate sa contribuie in bine la sustinerea organismului in lupta cu boala sau, dimpotriva, sa fie un efort sau un motiv de suferinta in plus.

Medicamentele sunt baza si speranta in lupta cu poliartrita reumatoida. Ele asigura, atat cat se poate, de la om la om, succesul. Tratamentul de fond imunomodulator reprezinta complexul de medicamente diverse care, luate luni si ani de zile, opresc evolutia bolii si chiar refac tesuturile doar partial afectate. Exista medicamente „inteligente“, create prin munca si cercetarea de mare performanta, care incearca sa faca cat mai mult bine si cat mai putin rau de-a lungul anilor. Antiinflamatoriile necortizonice au efecte benefice, dar si unele nedorite. Fiecare bolnav reactioneaza in mod particular la fiecare medicament. Medicul cantareste daca efectul bun este mai mare fata de riscurile ce ar putea aparea in timpul tratamentului.

Metode complementare de tratament: Balneofizioterapia are doar un rol de completare si sustinere a celui medicamentos. Nu sunt recomandabile aplicatiile generale de namol, bai generale cu ape minerale, bai de soare, gimnastica cu eforturi mari. Procedurile locale de hidro-termo-terapie (cataplasme, comprese, prisnite, frictiuni) amelioreaza circulatia vasculara. Masajul si gimnastica medicala asigura tonusul si troficitatea musculara, precum si supletea articulara. Electroterapia este folosita pe scara larga pentru calmarea durerilor si imbunatatirea tonusului muscular. Terapia ocupationala antreneaza mainile bolnavului in activitati de autointretinere si lucrative.
Radioterapia (raze X, raze Roentgen) este folosita de peste 100 de ani in calmarea durerilor, prin diminuarea inflamatiei locale la una-doua articulatii.

Tratamentul psihologic si de consiliere socio-profesionala trebuie facut ori de cate ori se recomanda, dar de persoane specializate, deoarece bolnavul vede cu proprii ochi ca boala ii distruge aspectul, iar neputinta il face dependent de altii.
Tratamentul ortopedic – la poliartrita reumatoida, unde articulatiile se deformeaza si devin ineficiente rapid, ortezele „de noapte“ la degetele mainilor si picioarelor, la glezne si pumni, pentru coloana vertebrala pun in repaus si mentin in ax segmentele osoase. Ortezele functionale „de zi“, care ajuta mainile sa prinda si sa traga cu eficienta pentru a se imbraca, spala si hrani singur, sunt complexe si utile. La picioare, sustinatoarele plantare de corectare sau de menajare, precum si ghetele ortopedice pe masura sunt create de persoane specializate si usureaza foarte mult viata bolnavilor. Tratamentele chirurgicale de protezare prin inlocuire nu mai sunt o noutate. soldul, genunchiul, articulatiile degetelor pot fi inlocuite cu articulatii artificiale cand deranjeaza bolnavul prin durere sau prin compromiterea functiei.