marți, 30 aprilie, 2024

Bacteriile rezistente la antibiotice si-au gasit nasul intr-un loc surprinzator, cu ajutorul medicinei traditionale

Distribuie:

Publicat:

Cercetatorii care au analizat soluri vechi din Irlanda au gasit bacterii care sunt eficiente impotriva a patru dintre sase cele mai daunatoare bacterii rezistente la antibiotice. Aceste bacterii rezistente pot omori pana la 1,3 milioane de oameni in Europa pana in 2050, conform studiilor recente. Organizatia Mondiala a Sanatatii a descris problema ca fiind una dintre cele mai mari amenintari la siguranta si dezvoltarea lumii.

Noua specie de bacterie a fost descoperita de o echipa de cercetatori de la Swansea University Medical School. Specia a fost denumita Streptomyces sp. myrophorea, scrie descopera.ro, care citeaza Phys. Solul pe care l-au analizat provine din regiunea Fermanagh, Irlanda de Nord. Este un material alcalin care are reputatia de sol cu proprietati vindecatoare. Cautarea unor inlocuitori pentru antibiotice pentru a combate bacteriile rezistente a dus la explorarea unor noi surse, inclusiv medicina populara.

In acest caz, o cantitate mica de sol era invelita intr-o textila de bumbac si folosita pentru a vindeca multe afectiuni precum durerile de masea sau infectiile in gat. Cercetatorii au descoperit ca bacteria nou-identificata inhiba cresterea a 4 dintre 6 cei mai rezistenti patogeni: Enterococcus faecium (VRE), Staphylococcus aureus (MRSA), Klebsiella pneumonia si Acinetobacter baumanii.

Nu se stie cu certitudine ce component din noua bacterie este responsabil cu prevenirea cresterii patogenilor, dar echipa investigheaza acest aspect „Rezultatele noastre arata ca medicina traditionala si populara merita sa fie investigate in cautarea de noi antibiotice. Oamenii de stiinta, istoricii si arheologii pot avea contributii la aceasta sarcina. Se pare ca o parte din raspunsul la o problema moderna se gaseste in intelepciunea din trecut”, a precizat Paul Dyson, unul dintre membrii echipei de cercetare.

A.M.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img