Maladia Alzheimer este cea mai frecventa forma de dementa. Odata declansat procesul neurodegenerativ, el nu mai poate fi oprit, boala neputand fi vindecata, ci doar tinuta sub control.
Pana in acest moment, se stiu destul de putine lucruri despre cauzele maladiei Alzheimer. Oamenii de stiinta au observat ca in procesul neurodegenerativ, in creier se acumuleaza in placi doua proteine – tau si beta-amiloid – care distrug sinapsele si omoara neuronii. Nu se stie insa mecanismul prin care aceste depuneri induc neurotoxicitatea. Boala Alzheimer este caracterizata printr-o dementa progresiva care apare la adult sau la batranete. Procentual, boala reprezinta 60-70% din totalitatea cazurilor de dementa. Pacientul are tulburari de memorie, nu se mai poate orienta avand dificultati in a recunoaste locurile familiare, nu se mai poate imbraca singur. Apare imposibilitatea de a face calcule simple si chiar de a vorbi. Dincolo de genetica, exista cativa factori de risc incriminati in aparitia acestei boli. Varsta este cel mai important factor, Alzheimer fiind o boala a oamenilor in varsta. Afectiunea debuteaza cu circa 10 ani mai devreme de momentul diagnosticului. Speranta medie de viata dupa diagnostic este de 7 ani. Alti factori de risc tin de fumat, obezitate, dieta, precum si de existenta unor traumatisme cranio-cerebrale. Totodata, s-a observat ca prezenta unei dizabilitati creste riscul de a dezvolta Alzheimer, noteaza adevarul.ro.
S-a dovedit ca dieta sanatoasa reduce riscul de imbolnavire. O alimentatie bogata in vitamina C si vitamina E este asociata cu o reducere a riscului de Alzheimer. Consumul de peste si regimurile alimentare bogate in acizi grasi omega-3 au fost si ele corelate cu un risc redus de dementa, in timp ce alimentatia hipercalorica si bogata in grasimi saturate cresc riscul de imbolnavire. Femeile peste 65 de ani sunt mai frecvent afectate de Alzheimer, comparativ cu barbatii de aceeasi varsta, din motive care nu sunt pe deplin lamurite. Simptomele bolii apar lent si in lipsa identificarii lor de catre familie, diagnosticul este pus tardiv. De cele mai multe ori, pacientii sunt adusi la medic atunci cand familia observa ca acesta nu mai poate indeplini sarcini simple precum prepararea unei mese sau efectuarea cumparaturilor. Persoanele bolnave ajung sa nu-si mai poata aduce aminte datele de nastere ale rudelor, numele sau chipurile lor. Depresia poate fi un semn precoce de boala. In stadii avansate, pacientii nu mai pot vorbi si sufera schimbari importante de comportament, devin agresivi si fiind greu de ingrijit de catre familie. Boala nu poate fi vindecata, tratamentul fiind unul care se adreseaza simptomelor.