O substanta prezenta in produsele lactate pare sa posede capacitatea de a preveni declansarea diabetului, sustine un studiu recent, publicat in revista Annals of Internal Medicine. Este vorba despre acidul trans-palmitoleic, prezent in lapte, branza, iaurt si unt, care nu poate fi sintetizat de corpul uman. Un studiu realizat pe un esantion de 3.700 de persoane a relevat faptul ca pacientii cu o concentratie ridicata de acid trans-palmitoleic in organism beneficiaza de o reducere considerabila a riscului de declansare a diabetului de tipul 2. Voluntarii cu cele mai mari concentratii de acid trans-palmitoleic in organism beneficiaza de o reducere cu 60% a acestui risc.
Laptele si celelalte produse lactate sunt insa bogate in grasimi si, daca sunt consumate in exces, pot cauza o crestere in greutate a pacientului. Pentru a contracara acest efect, specialistii americani recomanda produsele lactate degresate si semidegresate. In opinia specialistilor, toti oamenii – suferind de diabet sau sanatosi – ar trebui sa adopte o dieta sanatoasa, saracta in sare, zahar si grasimi si bogata in fructe si legume.
Studiul, coordonat de Dariush Mozaffarian, profesor la Harvard Medical School din SUA, a fost realizat avand la baza o perioada de monitorizare de 20 de ani. Medicii americani au constatat faptul ca o concentratie mare de acid trans-palmitoleic in organism este asociata cu o concentratie considerata sanatoasa a colesterolului si cu o buna sensibilitate la insulina.
Cele mai bune variante sunt laptele degresat, cu maximum 3 la suta grasime, iaurtul cu maximum 5 la suta grasime si iaurtul degresat. Persoanele care au intolerante la lactoza pot consuma variantele din soia, migdale sau orez, care au un continut bun de calciu. 250 ml de lapte sau 170 grame de iaurt au aproximativ 12 grame de carbohidrati si 8 grame de proteine. Iaurtul mai gras are cam 12 grame de proteine. Trecerea de la consumul unui lapte integral la un lapte degresat cu doar 1% grasime inseamna mai putin cu 70 de calorii si 4 grame de grasimi saturate pentru fiecare portie (cana) consumata.