O noua cercetare arata ca lipsa somnului creste sensibilitatea la durere prin amortirea raspunsului cerebral. Efectele lipsei somnului asupra creierului sunt numeroase, de la inducerea unei stari asemanatoare cu cea de ebrietate la incapacitatea cognitiva si cea de formare a noilor amintiri. Cercetarea recenta dezvaluie un nou efect neurologic al somnului insuficient: creste sensibilitatea la durere, scrie descopera.ro, care citeaza Medical News Today.
Lipsa somnului afecteaza mecanismul natural al creierului de ameliorare a durerii, arata noul studiu. Matthew Walker, profesor de neurostiinta din cadrul Universitatii din California, Berkeley, si doctorandul Adam Krause au indus durere in cazul a 24 de tineri sanatosi, participanti la studiu. In timpul testelor, cercetatorii au scanat creierele participantilor si au examinat circuitul ce proceseaza durerea. La inceputul studiului, participantii din cadrul studiului nu aveau probleme cu somnul si nu sufereau de o alta afectiune asociata durerii.
Dupa identificare circuitului durerii din creierul participantilor, specialistii au repetat testele dupa o noapte in care acestia nu au dormit. „In intregul grup, participantii simteau disconfort si la stimuli redusi, fapt ce arata ca propria sensibilitate la durere a crescut in lipsa odihnei corespunzatoare”, a declarat Krause, principalul autor al studiului.
Cercetatorii au descoperit ca regiunea asociata sensibilitatii la durere din creier (cortexul somatosenzorial) era hiperactiva cand participantii nu dormeau suficient. De asemenea, activitatea nucleul accumbens era redusa dupa o noapte fara odihna. Nucleul accumbens elimina dopamina ce creste placerea si amelioreaza durerea. O alta concluzie a studiului este ca insula din creier, ce pregateste corpul pentru reactia la durere, este de asemnea inactiva. A.M.