Frica este o reactie normala care ia nastere in sistemul minte-corp in situatii de pericol. Dupa trecerea pericolului, dispare si frica. Dar cand aceasta devine o stare generala, vorbim deja despre anxietate. Oamenilor anxiosi le este frica chiar daca nu exista ceva real de care sa le fie frica. Altii reactioneaza exagerat la stimuli care in mod normal ar trebui sa fie usor de depasit, cum ar fi sa fie lasati singuri o zi intreaga. Iar altii sunt aproape paralizati de frica din cauza unor fobii ca frica de inaltime, de spatii deschise/inchise sau de insecte. Ce se intampla si ce poti face intr-o astfel de situatie?
Un numar record de oameni din societatea moderna, predominant femeile, sufera de anxietate moderata sau severa. Se cheltuiesc foarte multi bani pe medicamente pentru a trata anxietatea, chiar daca medicii care le prescriu stiu ca adevarata cauza este necunoscuta. Avand in vedere ca frica este un raspuns la pericol si ca omul il are din vremuri stravechi, ar trebui sa existe o metoda prin care sa putem trata anxietatea. Probabil ca anxietatea medie-moderata trebuie abordata ca o provocare, nu ca o boala. In cazul oamenilor anxiosi, frica le controleaza mintea. In mod normal ar trebui sa fie invers, noi sa controlam emotiile, nu ele pe noi. Provocarea este sa reusesti din nou sa-ti controlezi frica pentru ca altfel, anxietatea iti va distruge calitatea vietii. Dintr-un punct, persoanei anxioase incepe sa-i fie frica de a nu-i fi frica, pentru ca stie ca nu are nici o putere asupra fricii.
Pentru ca anxietatea vine si pleaca, oamenii au tendinta de a reactiona exagerat cand apare, doar ca sa uite de ea cand dispare. Pentru a gasi o solutie la anxietate, trebuie sa incepi sa te ocupi de ea cand se manifesta sub forma unui atac de panica, dar si inlaturand cauzele care o produc. Persoanele anxioase au tendinta sa se ingrijoreze prea mult si au nevoie de ajutor imediat in momentele in care apare anxietatea, frica sau atacul de panica.
Cum reactioneaza corpul la frica. Corpul are un mecanism natural de a elimina frica, la fel cum trece peste fiecare emotie pe care o simtim. In prima faza apare un trigger (stimul) care determina reactia de frica. Dupa ce dispare cauza (amenintarea), corpul face sa dispara si reactia de frica, iar in final se calmeaza si revine la starea de echilibru. Corpul omului stie de milioane de ani cum sa scape de frica, iar intrebarea este de ce nu il lasam sa faca asta.
Oamenii anxiosi sunt blocati in gandurile si starea de panica ce creeaza scenarii negre care par credibile. Gandurile de panica devin obsesive si trec de la o situatie de viata la alta. Anxietatea face imposibile deciziile rationale iar vocea fricii devine tot mai credibila chiar daca pericolul este improbabil. De exemplu, cei cu fobii simt ca vor muri daca urca la inaltime, daca ies din casa, daca ating un paianjen, sau daca fac acel lucru de care le este frica, chiar daca frica respectiva este ilogica daca o privesti rational. Dar in acest caz nu rationalitatea conteaza, ci ceea ce crezi. Daca suferi de anxietate, mintea ta s-a obisnuit sa tolereze frica in loc sa lase raspunsul natural al corpului s-o elimine. Trebuie sa-ti ajuti corpul sa isi reia ritmul normal. Privita de aproape, frica nu este o reactie mentala ci una fizica.