Ai urmat o dieta drastica de slabire iar acum suferi de un exces de piele in zona abdomenului? Esti supraponderala si cauti o modalitate de a scapa rapid de surplusul de tesut adipos? Abdominoplastia este solutia pentru persoanele care doresc sa indeparteze in acelasi timp, atat excesul de piele din zona abdomenului, cat si tesutul adipos acumulat in aceasta zona. Abdominoplastia este una dintre interventiile chirurgicale estetice care ne vin in ajutor atunci cand mama natura nu ne-a dotat cu un corp cu dimensiunile 90-60-90, sau atunci cand curele de slabire au esuat. Trebuie sa facem diferenta intre lipoaspiratie, care actioneaza numai la nivelul depozitelor de grasime, si abdominoplastie, care indeparteaza atat excesul de piele, cat si tesutul adipos din zona abdomenului.
Abdominoplastia ne scapa si de vergeturi. Vestea buna este ca, odata cu indepartarea excesului de piele sunt indepartate vergeturile si cicatricile din aceasta zona, find practic singurul tratament definitiv de indepartare a varicelor. Decizia de efectuare a acestei interventii este luata de medicul chirurg in urma examinarii. „Persoanele cu exces de piele in zona abdomenului si cele cu exces de tesut gras, cele cu un abdomen proeminent, disproportionat in raport cu restul corpului, sau cele care au musculatura zonei abdominale slabita se numara printre candidatii ideali pentru o interventie de abdominoplastie”, a explicat dr. Calin Dobos, medic specialist in chirurgie faciala si in chirurgie plastica, competenta in Laser Chirurgical.
Interventia propriu-zisa se face sub anestezie generala si, in functie de marimea tesutului de indepartat si asocierea cu alte proceduri, poate dura intre doua si cinci ore. Tehnica de incizare aleasa depinde de factori individuali dar si de preferinta pacientului. Doctorul Dobos vorbeste despre doua tipuri de abdominoplastie: totala si partiala. „In primul caz, se efectueaza doua incizii, una orizontala si una in jurul buricului, iar in cel de-al doilea interventia este limitata la incizia orizontala. Incizia orizontala este plasata in interiorul sau imediat deasupra zonei pubiene. Lungimea inciziei, care se intinde lateral inspre solduri, depinde de cantitatea de piele care trebuie indepartata. In general, se incearca plasarea inciziei in conturul costumului de baie, dar acest lucru nu este posibil de fiecare data. In cazul in care exista exces de piele si deasupra buricului, este necesara si cea de-a doua incizie, in jurul buricului, mentinandu-se insa neschimbata pozitia sa”, a explicat dr. Calin Dobos.
Pacientul poate pleca acasa dupa cateva ore. Potrivit dr. Calin Dobos, la cateva ore de la terminarea interventiei, pacientul poate pleca acasa, iar in situatia in care ramane peste noapte in clinica, in ziua urmatoare este incurajat sa se ridice din pat pentru o vindecare mai rapida. Se aplica pentru cateva saptamani un corset compresiv, care ajuta la reducerea umflaturlor si asigura comfort si sprijin in perioada vindecarii. Vanataile si tumefactia, care apar in mod normal, dispar in cateva saptamani iar pacientul isi poate relua activitatea in maxim trei saptamani de la interventie.
Abdominoplastia reda increderea in sine. Abdominoplastia reface conturul corpului facand abdomenul mai ferm si mai plat. Cei care apeleaza la aceasta interventie ajung sa se simta mult mai bine in propriile haine si mult mai increzatori in propria infatisare. Remodelarea fizica implica si transformari de ordin psihic, iar relatia cu medicul chirurg este foarte importanta din ambele perspective, de aceea pacientul trebuie sa continue aceasta relatie si dupa finalizarea actului chirurgical, solicitand ajutorul medicului in continuare.