Barbatii care fumeaza marijuana pot avea un numar mai mare de spermatozoizi decat cei care nu au consumat niciodata drogul, sugereaza un nou studiu. Cercetatorii au fost surprinsi de concluzii, intrucat descoperirile nu corespund cu alte cercetari anterioare care au sugerat ca marijuana are efecte negative asupra functiilor testiculelor.
Acest nou studiu a fost publicat pe 6 februarie, in jurnalul Human Reproduction, autorii atragand atentia ca asta nu inseamna ca barbatii trebuie sa inceapa sa consume marijuana doar pentru a-si "imbunatati sperma".
Rezultatele sunt departe de a fi concludente si sunt necesare mai multe teste si cercetari pentru a intelege daca fumatul de marijuana poate intr-adevar, la anumite niveluri, sa aiba un efect pozitiv asupra productiei de sperma, potrivit ziare.com, care citeaza Live Science.
Lucrarea nu scoate in evidenta decat faptul ca cercetatorii stiu, de fapt, prea putin despre efectele marijuanei asupra sanatatii reproductive, apreciaza autorul principal al cercetarii, Dr. Jorge Chavarro: "Stim mult mai putin decat credem ca stim".
Studii anterioare au sugerat ca fumatul de marijuana poate reduce numarul de spermatozoizi al unui barbat, in special in randul celor care fumeaza des. De exemplu, in 2015, cercetatorii din Danemarca au descoperit ca barbatii care fumeaza marijuana de mai multe ori pe saptamana au un numar de spermatozoizi cu aproape 30% mai mic decat cel al caror nu fumeaza deloc.
In acest nou studiu, specialistii au analizat datele obtinute de la 662 de barbati care, alturi de partenerele lor, au fost supusi unor teste de fertilitate in perioada 2000 – 2017. Barbatii au marturisit cat de des fumeaza marijuana sau consuma alte droguri. De asemenea, le-au fost prelevate probe de sange si de sperma.
Per total, 55% dintre participanti au raspuns ca au consumat de cateva ori marijuana, iar 11% ca fumeaza constant. 34% nu au consumat niciodata. Astfel, specialistii au descoperit ca cei 55% au avut o concentratie medie de sperma de 63 de milioane de spermatozoizi pe mililitru de material seminal, comparativ cu 45 de milioane de spermatozoizi pe mililitru de material seminal in cazul celor care nu au folosit niciodata marijuana.
Rezultatele au fost sustinute chiar si dupa ce specialistii au luat in considerare anumiti factori care ar fi putut afecta concentratia spermei, cum ar fi varsta, fumatul si consumul de alcool. In randul barbatilor care au fumat de cateva ori marijuana, cei care au consumat mai des aveau niveluri mai mari de testosteron decat cei care fumau mai rar.
In plus, doar 5% dintre cei care consumau constant aveau o concentratie medie de sperma mai sub cea normala, adica mai putin de 15 de milioane de spermatozoizi pe mililitru de material seminal. Printre cei care nu au consumat niciodata drogul, 12% au avut sub nivelul normal de concentratie. "Concluziile noastre au fost contrare a ceea ce am emis in ipoteza, la inceputul studiului", a spus un alt autor al lucrarii, Feiby Nassan.
Totusi, cercetarea poate fi interpretata in mai multe moduri: Consumul moderat de marijuana ar putea sa aiba un efect benefic asupra productiei de sperma, insa abuzul de acest drog "inverseaza efectul"; Ori barbatii cu niveluri ridicate de testosteron sunt mai predispusi sa consume droguri.
Noua cercetare nu ofera insa un raspuns concludent. "In principiu, inca avem dezbateri asupra modului in care marijuana influenteaza fertilitatea unui barbat", a conchis unul dintre autori.
A.M.