Intr-o casa saracacioasa cu doar 2 camere, traiesc numai putin de 5 copiii si 2 adulti si cativa pui de pisica ce se adapostesc la caldura batranei sobe. Familia Vasilache din localitatea Dranceni, comuna Dranceni din judetul Vaslui, este una cu multe nevoi dar sunt fericiti ca sunt impreuna, muncesc si se lupta in fiecare zi sa izbuteasca cu speranta ca va veni ziua in care se va aprinde lumina si in umila lor locuinta . La propriu vorbind deoarece acestia nu sunt conectati la furnizorul de energie electrica. Parintii sunt oameni cuminti si cu frica de Dumnezeu, tatal copiilor munceste cu ziua inclusiv in ziua de duminica pentru a reusi sa le puna o mancare pe masa copiilor ce il astepta cu drag acasa.
Mezina familiei, Miruna, este un ingeras blond in varsta de doar 2 ani. Andreea are 5 ani, Costel a implinit 8 ani , iar Catalin deja are 12 ani , iar mama deja gaseste baza in el pentru ajutorul in gospodarie. Cei patru fratiori, 2 baieti si 2 fetite, mai au o sora mai mare in varsta de 17 ani. Aceasta a plecat in urma cu 3 ani la varsta de 14 ani, sa munceasca in strainatate, avand grija de un copil mic, iar acum s-a intors acasa si isi cauta de munca pentru a-si ajuta familia.
Una din fetita sufera de o forma grava de strabism la ochiul drept si necesita urgent un control și cel mai probabil și o operație
Andreea Vasilache, in varsta de 5 ani sufera de la nastere de o forma grava de strabism. Copila are un defect vizibil la ochisor, a purtat ochelari , insa se pare ca acum problemele i s-au agravat si necesita un nou control si cel mai probabil si o interventie chirurgicala. In trecut, femeia a primit sprijin la miște persoane cu inima mare si Andreea a mers la un doctor oftalmolog, insa acum nu isi mai permite acest lucru. Andreea are nevoie urgenta de o consultație a unui medic specialist.
Copiii care iarna mananca slanina cu mamaliga si ceapa.
Mama copiilor din familia Vasilache din Dranceni, povesteste cu lacrimi in ochi ca nu poate in fiecare zi sa asigure cele necesare pentru toata lumea din casa si ca de cele mai multe ori, intai mananca copiii si apoi ce ramane se imparte la cei mai mari din familie in speta ea si sotul. Sunt oameni gospodari ,insa fara putere financiara. Cresc porci, au cal si caruta, si o vacuta. Doamna Vasilache nu se lasa invinsa prea usor. Din foarte putinul pe care il au, au crescut doi purcei, insa din nefericire unul a scapat din cotelul improvizat si nu l-au mai gasit ,iar femeia este prea saraca ca cineva sa o bage in seama pentru a merge in curtea cuiva si pentru a verifica daca animalul a fost găsit de o alta familie. Vacuta este cea care asigura alimentul principal din alimentatia copiilor si asta ii ajuta foarte mult. De cele mai multe ori, femeia spune ca in zilele de iarna, masa principala a familiei consta in slaninuta de la porc cu mamaliga si ceapa. Si asa zice ea ,mananca sanatos si copiii cresc la fel. Sunt oameni sarmani dar cu demnitate si nu cer mila nimanui. Au invatat ca trebuie sa munceasca și sa fie tari si uniti. Sunt fericiti ca se au unul pe altul si asta este cel mai important lucru.
Mama le gateste in fiecare zi cornulete facute in plita de soba pentru a doua zi la scoala si gradinita.
Nu se poate pune problema ca mama sa mearga in fiecare dimineata la magazine si sa le cumpere mititieilor cornuri si dulciuri pentru gradinita ,pentru ca asta ar costa-o o mica avere. Asaca in fiecare zi aceasta le gateste cornulete facute in casa pentru a le oferi a doua zi pachetele. Copiii stiu si inteleg situatia si deja s-au resemnat.
Din nefericire familia nu este conectata la furnizorul de energie electrica, in acest sens se pare ca Gelu Pecheanu, administratorul public al comunei incearca sa ii ajute pentru ca in aceasta perioada, la ora 17:30, este bezna afara iar familia toata se strange in jurul unei lampi ori se baga la somn. Nu au nici frigier si nici aragaz, totul este gatit la soba ce este alimentata cu crengi pe care mama si copiii le strang in cursul zilei pe lumina.
Toti cei care doresc sa ii ajute pe cei din familia Vasilache ii pot contacta la numarul de telefon: 0746 921 477