Trucuri simple pentru a reduce colesterolul

0
74

Medicul ti-a comunicat ca ai colesterolul marit? Atunci ai nevoie de o schimbare a dietei si a stilului de viata pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare. Chiar si in cazul in care urmezi o medicatie prescrisa de reducere a nivelului de colesterol, tot este nevoie de aceasta schimbare, potrivit site-ului de stiti medicale webmd.com. Despre ce este vorba? In primul rand, organismul are nevoie de putin colesterol. Cei mai multi oameni insa au un nivel crescut, in special de colesterol LDL – cunoscut ca „rau“. De cele mai multe ori, aceasta este consecinta faptului ca in dieta exista prea multe grasimi saturate, provenite din alimente de origine animala. Atunci cand LDL-ul este foarte ridicat au loc depuneri pe placi pe artere, lucru care creste riscul de boli cardiovasculare. Este simplu sa mancam prea mult, mai ales atunci cand nu suntem acasa si nu putem controla cantitatile, potrivit adevarul.ro. In consecinta, ne ingrasam si ne creste colesterolul. Pentru aflarea unei portii corecte putem folosi palma. Un alt obicei care ar trebui instituit este sa ne umplem farfuria cu fructe si legume – intre 5 si 9 portii pe zi – pentru a reduce din LDL. Oxidantii din aceste alimente sunt benefici pentru sanatate, alaturi de fibrele pe care le contin. Plus ca ajuta la reducerea hipertensiunii si tin kilogramele sub control.

Exclus prajelile! Pestele trebuie consumat de doua ori pe saptamana. Este o sursa importanta de acizi grasi omega 3 si proteine care ajuta la reducerea nivelului trigliceridelor, un tip de grasime care exista in sange. Totodata, pestele ajuta la reducerea colesterolului si la incetinirea depunerilor pe artere. Pestele gras de tipul somonului, tonului si sardinelor este cel mai indicat, preparat la gratar sau la cuptor, oricum, dar nu prajit. Un bol cu cereale integrale este o alegere inteleapta pentru masa de dimineata. Ne face sa ne simtim satui si sa nu ne supraalimentam la masa de pranz. Totodata, fibrele reduc nivelul LDL. Cerealele integrale nu sunt bune doar la micul dejun. Avem o serie de optiuni de-a lungul zilei: orez brun, porumb sau orz.

Nuci, dar in cantitati mici. Daca avem nevoie de o gustare putem alege nuci de orice tip. Acestea sunt bogate in grasimi mononesaturate care reduc nivelul LDL. Studiile au aratat ca, persoanele care obisnuiesc sa consume o portie de nuci in fiecare zi au un risc mai mic de a dezvolta boli cardiovasculare. Atentie insa ca portiile trebuie sa fie mici, intrucat aceste alimente sunt foarte calorice. Sunt de ocolit cele invelite in ciocolata, zahar sau sare. Avem nevoie de grasimi in dieta, dar de mai putine decat am putea crede. Grasimile nesaturate precum cele pe care le gasim in uleiul de masline sau in cel de floarea-soarelui reduc colesterolul „rau“ – LDL si in maresc pe cel „bun“ – HDL. Grasimile saturate precum cele care se gasesc in carne, produse lactate sau unt cresc nivelul LDL. De retinut ca si grasimile bune au exact acelasi numar de calorii ca si celelalte, astfel ca trebuie sa fim atenti la cantitatile consumate. Fasolea si cerealele integrale precum orezul brun contin fibre care nu produc variatii glicemice. Totodata, aceste fibre reduc nivelul colesterolului si ne fac sa ne simtim satui. Alti carbohidrati, precum cei proveniti din painea alba, cartofi, produse de patiserie, cresc nivelul zaharului in sange si ne tin mai putin de foame, existand riscul supraalimentarii.

Alergare, de trei ori pe saptamana. O jumatate de ora de exercitii fizice pe zi, timp de 5 zile pe saptamana ajuta la reducerea colesterolului rau si la cresterea celui bun. Daca putem mai multe e si mai bine. Activitatea fizica ajuta si la tinerea numarului de kilograme sub control, reducand riscul de blocare a arterelor. Nu este nevoie sa efectuam 30 de minute de exercitii intense. Le putem imparti in sesiuni de cate 10 minute sau putem alerga timp de 20 de minute, de trei ori pe saptamana. Mancarea de la restaurant este, de regula, plina de grasimi saturate, calorii si sare. Chiar si alternativele mai „sanatoase“ pot veni in portii surprinzator de mari. Ce putem face? Putem alege mancarea fripta, fiarta, la cuptor, in locul celei prajite; putem da sosul la o parte de pe masa si putem cere ospatarului sa ne puna la pachet jumatate din portia pe care am comandat-o, inainte ca aceasta sa ne fie adusa. G.D.