Mai multe studii facute la inceputul anilor 2000 i-au facut sa jubileze pe amatorii de alcool. Se spunea atunci ca un consum moderat ajuta sistemul imunitar sa lupte cu infectiile, ca vinul rosu face bine la inima si ca antioxidantii prezenti in anumite tipuri de alcool prelungesc viata si protejeaza impotriva anumitor tipuri de cancer.
Daca ar fi sa alegem bautura alcoolica cu cele mai multe proprietati benefice, vinul rosu ar fi pe primul loc, urmat de bere, ambele aflandu-se la distanta mare de bauturile tari. Vinul rosu este tipul de alcool cu cele mai multe atuuri privind compozitia, iar substanta care ii confera avantaje este resveratrolul. Acesta este un antioxidant benefic pentru inima, despre care s-a spus si ca ar proteja impotriva cancerului si ar inhiba dezvoltarea celulelor canceroase odata ce apar in organism. Datorita acestui compus, cercetatorii au sustinut initial ca un pahar de vin rosu pe zi, in cazul femeilor, si doua in cazul barbatilor, ar fi sanatate curata. Mai mult, se pare ca vinul rosu creste nivelul colesterolului bun, favorizeaza absorbtia de antioxidanti, previne formarea cheagurilor de sange si reduce stresul.
In ceea ce priveste berea, a fost asociata cu un continut bogat de vitamine, minerale si antioxidanti. Consumul moderat, s-a spus, ar putea reduce riscul de diabet, osteoporoza si boli cardiovasculare. Conform studiilor, femeile metabolizeaza mai incet alcoolul fata de barbati si tot ele sunt mai usor afectate de efectele toxice ale alcoolului asupra ficatului. G.H.