Noi sperante de vindecare a infectiei cu HIV: Un pacient londonez, un al doilea caz cunoscut in lume fara urme de virus

0
77

Un barbat seropozitiv care traieste in Marea Britanie a devenit al doilea caz cunoscut in lume la care virusul ce produce SIDA a devenit nedecelabil dupa ce a primit un transplant de maduva de la un donator rezistent la virus, au anuntat doctorii sai, citati de Reuters.

La aproape 3 ani de la transplantul de celule stem din maduva unui donator cu o mutatie genetica rara, ce-l face rezistent la infectia cu HIV, si la peste 18 luni de la oprirea medicamentelor antiretrovirale, efectuarea testelor foarte sensibile nu poate detecta nicio urma a infectiei cu HIV la pacient. Ravindra Gupta, biolog specializat in HIV, unul dintre coordonatorii echipei de doctori a declarat ca virusul pur si simplu nu a mai putut fi depistat in organism. Cazul dovedeste faptul ca intr-o buna zi va fi posibila eradicarea bolii, insa oamenii de stiinta avertizeaza ca deocamdata nu s-a descoperit niciun tratament care sa vindece infectia.  

Gupta si-a descris pacientul in termenii „functional vindecat” si „in remisie,” explicand ca e prea devreme sa afirme ca e propriu-zis vindecat. Barbatul este supranumit „pacientul din Londra”, in parte datorita similaritatii situatiei sale cu primul caz cunoscut de vindecare functionala de HIV – cazul unui american Timothy Brown, al „pacientului din Berlin” caruia i-a fost aplicat un tratament similar in 2007 in Germania si la fel, nu mai are nici urma de infectie. Brown este sanatos si astazi. Pacientul din Londra a contractat virusul in 2003, iar in 2012 a fost de asemenea diagnosticat cu un tip de cancer al celulelor sangelui, limfomul Hodgkin.  

In 2016, cum era foarte bolnav, doctorii au cautat un donator compatibil pentru transplant de maduva, aceasta fiind ultima lui sansa la viata. Donatorul avea o mutatie genetica cunoscuta drept „CCR5 delta 32” care confera rezistenta la infectia cu HIV. Pacientul a suferit insa o perioada efectele secundare ale unei conditii in care celulele imune ale donatorului le ataca pe cele ale gazdei. Majoritatea expertilor spun ca nu ne putem in niciun caz sa consideram aceste tratamente modalitati de vindecare pentru toti pacientii. Procedura e una complexa, costisitoare si riscanta. Aceasta presupune gasirea unui donator perfect compatibil intr-o masa mica de oameni, majoritatea de obarsie nord-europeana, a celor care prezinta mutatia genetica mentionata. Specialistii explica si ca nu e deloc clar daca rezistenta CCR5 este singura cheie sau daca nu cumva complicatia dezvoltata in urma transplantului, conditia grefa versus gazda joaca un rol la fel de important. Ambii pacienti au suferit aceasta complicatie, astfel ca aceasta ar putea fi partial responsabila pentru pierderea celulelor infectate cu virusul HIV. Gupta a declarat ca echipa va folosi aceste descoperiri pentru explorarea unor noi strategii de tratament. 

„Trebuie sa ne dam seama daca putem sa distrugem acest receptor (CCR5) la cei infectati cu HIV, ceea ce ar putea fi posibil prin terapia genetica”, a subliniat el. Pacientul londonez, al carui caz urmeaza sa fie relatat in publicatia stiintifica Nature si care va fi prezentat marti la o conferinta medicala din Seattle, a solicitat echipei medicale sa nu-i fie dezvaluite numele, varsta, nationalitatea si nici alte detalii personale. Aproximativ 37 de milioane din toata lumea sunt infectati la ora actuala cu HIV. Pandemia SIDA a ucis aproximativ 35 de milioane de oameni de la debutul sau in anii 80. Cercetarea stiintifica a dus la dezvoltarea unor combinatii de medicamente care pot tine boala sub control la majoritatea pacientilor. F.G.