Dieta de detoxifiere recomandata de Mihaela Bilic pentru primavara

0
146

Primavara este cel mai potrivit moment din an pentru a va recapata tonusul, buna dispozitie si forma fizica, eforturile pe care le presupune o cura de slabire fiind minime, iar rezultatele maxime. Cresterea temperaturii exterioare si prelungirea perioadei de lumina din zi au o influenta pozitiva asupra creierului si sistemului nervos.

Caldura inhiba centrul nervos al foamei, iar schimbarea anotimpului si trezirea naturii la viata au un impact pozitiv asupra organismului. In plus, scurtarea noptilor stimuleaza indirect secretia unor hormoni precum cortisolul, testosteronul si prolactina, cu efect de accelerare moderata a metabolismului bazal si a arderilor de calorii, explica pe site-ul sau medicul nutritionist Mihaela Bilic. Organismul cauta din instinct alimente proaspete si usor de digerat, iar apetitul este mult mai usor de tinut sub control. Puteti chiar apela la o dieta de detoxifiere pe o perioada de 2 saptamani, care sa ajute ficatul sa elimine toxinele acumulate peste iarna. Profitati de legumele si fructele de sezon, care reincarca organismul cu mineralele si vitaminele de care are nevoie. Asociate cu o buna hidratare si cu un consum redus de zahar, sare si carne rosie, ajuta la ameliorarea constipatiei, imbunatatirea calitatii pielii si pierderea surplusului de kilograme. Daca nu o faceati pana acum, incepeti un program organizat de miscare si ingrijire corporala (sauna, masaj, exfolieri, impachetari) deoarece cresc drenajul limfatic si tonusul pielii, pregatindu-va pentru sezonul cald care urmeaza.  Ajutati-va organismul sa fie in forma si sa elimine toxinele consumand cantitati mari de apa si ceai verde cu proprietati antioxidante. inlocuiti zaharul cu indulcitori, iar in loc de desert mancati capsuni.

Lista de cumparaturi pentru primavara, recomandata de nutritionistul Mihaela Bilic:

1. Toate verdeturile si cruditatile pe care le gasiti in piata: spanac, salata verde, stevie, loboda, urzici. Toate sunt surse excelente de vitamina C, betacaroten (precursor de vitamina A), acid folic, minerale (fier, calciu, potasiu, magneziu), fibre si fitonutrienti antioxidanti, cu efecte benefice pentru sanatate. Au efect laxativ, diuretic, reduc colesterolul din sange, au proprietati antitumorale si de stimulare a imunitatii intregului organism. „Abuzati“ de verdeturi la maxim, gatiti-le cu cantitati minime de grasime si nu le fierbeti excesiv, pana se inmoaie, deoarece tratamentul termic prelungit micsoreaza continutul de nutrienti.

Usturoiul si ceapa verde au proprietati antifungice, antibacteriene si antivirale, scad colesterolul si presiunea sangvina, au efect antioxidant (de neutralizare a radicalilor liberi) si de crestere a imunitatii. Nu uitati de traditionalul stufat facut din carne de pui sau de miel.

Spanacul si urzicile contin doze mari de fier si trebuie asociate cu substante acide (otet, zeama de lamaie) sau carne, care cresc absortia si biodisponibilitatea fierului non-hemic (vegetal). Spanacul poate fi consumat proaspat, ca salata, pentru ca astfel este pastrat intact aportul de vitamina C.

Mararul si patrunjelul pot fi folosite nu pe post de condimente, ci de alimente: descoperiti salata de patrunjel „tabuleh“ din bucataria libaneza si faceti sosuri de rosii cu foarte mult marar pentru carne sau legume (mazare). Sunt bogate in vitamina C, fibre, fier si antioxidanti, au proprietati diuretice si detoxifiante. in plus, mararul amelioreaza celulita si poate inlocui sarea in mancare.

2. Mazarea noua este o sursa de proteine vegetale (8 g/100 g), vitamina C, potasiu, fibre, vitamine din grupul B (B1, B3, B6, acid folic) si fier. Cu cat e mai proaspata, cu atat e mai frageda si mai dulce, asa ca mancati-o cruda sau fiarta cateva minute in putina apa, astfel incat sa ramana crocanta. Pe masura ce „imbatraneste“ mazarea devine mai tare, iar zaharul din continutul ei se transforma in amidon.

3. Fasolea verde este foarte saraca in calorii si contine mult betacaroten (provitamina A), acid folic, vitamina C, potasiu, magneziu, fier si calciu. Aportul mare de fibre solubile si insolubile (o portie de 200 de grame de fasole verde acopera 25% din necesarul zilnic de fibre) o face extrem de eficienta pentru stimularea tranzitului intestinal. Este leguma cel mai usor de digerat si datorita efectelor ei benefice poate fi folosita cu succes in cura de slabire sau pentru detoxifiere.

4. Sparanghelul, chiar daca este un produs putin utilizat in bucataria romaneasca, are reale proprietati diuretice si laxative, iar asparagina, substanta activa din structura lui, stimuleaza regenerarea celulelor din organism. 

5. Varza este un reputat agent antiinflamator, amelioreaza simptomelor ulcerului si gastritelor care recidiveaza frecvent primavara. Previne retentia de apa, combate constipatia si stimuleaza sistemul imunitar prin continutul bogat de antioxidanti (vitamina C, betacaroten), fier, vitamine din grupul B si fibre. Preparati-o cu suc de rosii, marar, foarte putin ulei, acrita cu corcoduse (zarzare) sau, si mai bine, consumati-o cruda, in salata. 

6. Capsunile, datorita continutului crescut de minerale (fier, potasiu, fosfor, calciu) si oligoelemente (zinc, iod, sulf), au proprietati tonice. Cel mai mare avantaj al capsunilor este prezenta unui zahar particular – levuloza – caracterizat de o absorbtie foarte lenta, in consecinta aceste fructe sunt desertul ideal in cura de slabire sau la diabetici. Capsunile contin mai multa vitamina C decat portocalele, dar si acid folic si vitamina B2, iar aportul mare de fibre le recomanda pentru ameliorarea constipatiei si scaderea colesterolului sangvin. 

7. Ciresele sunt diuretice, laxative si contin pectine, fibre solubile care scad colesterolul sangvin si amelioreaza constipatia. Flavonoidele antioxidante din compozitia lor au proprietati antiinflamatorii, motiv pentru care ciresele sunt eficiente impotriva gutei, durerilor articulare si sindromului premenstrual. Atentie la ciresele de iunie, au un continut crescut de zahar; nu depasiti 500 g/zi sau consumati-le ca aliment unic (2 kg/zi) in cadrul unui regim de detoxifiere (contin 65-75 cal/100 g). in cirese exista sorbitol, un alcool al zaharului cu efect laxativ, odata ajuns in colon, acesta este supus fermentatiei bacteriene, produce gaze si balonare si accentueaza peristaltismul intestinal. Ciresele sunt mai sarace in vitamine si minerale si mai bogate in zahar decat alte fructe. 

8. Produsele lactate degresate si iaurtul probiotic. Primavara este anotimpul in care laptele de vaca, capra sau oaie are cea mai inalta valoare nutritiva, deci profitati si consumati in aceasta perioada cas, urda, lapte, iaurt, lapte batut, branza proaspata. Sunt bogate in calciu, vitamina A si D, minerale si proteine cu inalta valoare biologica. Calciul din produsele lactate are biodisponibilitate crescuta, accelereaza metabolismul si viteza de ardere a caloriilor si se combina cu grasimile alimentare, micsorandu-le absorbtia intestinala. Alegeti produsele lactate cu continut cat mai mic de grasime si cat mai bogate in zer, evitati branzeturile fermentate si cascavalul. Culturile probiotice din iaurturi contin fermenti vii care ajuta la echilibrarea florei bacteriene din intestin si imbunatatesc functionarea intregului organism.

9. Carnea de miel este o carne fina, savuroasa si usor de digerat, care nu da alergii. Contine mult fier, zinc si vitamina B12 si are doar 160 calorii/100 g cu conditia sa alegeti bucati cat mai slabe (pulpa) si sa indepartati inainte de gatit toata grasimea vizibila. Grasimea ovinelor contine acid linoleic cu efect benefic, de prevenire a aterosclerozei – in consecinta, carnea de miel este de preferat celei de vita. 

10. Pestele alb, de orice fel, este un aliment cu multiple valente dietetice, usor de digerat si foarte nutritiv datorita continutului bogat de proteine de calitatea I (cu toti aminoacizii esentiali), vitamine (A, D, E, B12) si minerale (fosfor, iod, potasiu). Alaturi de legumele de primavara alcatuieste un meniu complet si foarte sanatos, substituind eficient carnea din dieta.

11. Oul contine proteine etalon, vitamine liposolubile A, D si E cu efect antioxidant, minerale (fosfor, calciu, fier) si oligoelemente. Are continut caloric scazut si proprietati anorexigene, adica inhiba eficient foamea cu doar 80 de calorii. Folositi cat mai des oul ca sursa de proteine (in locul carnii, nu intamplator Pastele se sarbatoreste primavara). S.T.