Diareea acuta, adica eliminarea a mai mult de 3 scaune apoase pe zi, reprezinta de cele mai multe ori un simptom al unei alte afectiuni, iar deshidratarea care survine in urma acestui dezechilibru poate cauza probleme grave, in special copiilor si batranilor. Cauzele sunt multiple, cele mai frecvente fiind datorate unor infectii bacteriene, parazitare, intoleranta la unele alimente, reactii adverse la unele medicamente, alergii, afectiuni inflamatorii ale intestinelor, igiena necorespunzatoare etc.Diareea poate fi insoita de colici abdominale uneori chiar intense, distensie abdominala, greturi si chiar varsaturi, febra si chiar scaune cu sange in functie si de agentul cauzator. Diareea acuta este in general cauzata de un agent bacterian, viral sau parazitar, fiind de cauza infectioasa. Cea cronica este cel mai frecvent determinata de o afectiune a intestinului – afectiune inflamatorie, colonul iritabil.
Este important de stiut ca eliminarea a doar 2 scaune apoase intr-o zi si reechilibrarea tranzitului intestinal nu reprezinta o problema grava, care sa necesite administrarea unui tratament medicamentos. Deshidratarea survine atunci cand organismul pierde prea multe lichide si electroliti (in special sodiu si potasiu). Pierderile trebuiesc inlocuite rapid, mai ales la copii la care efectele deshidratarii sunt mult mai grave. Desi apa este extrem de importanta in prevenirea deshidratarii aceasta nu este adecvata pentru administrare in aceasta situatie, ea necontinand electrolitii necesari. Pentru acoperirea pierderilor electrolitice este mai adecvata administrarea de supa, sucuri de fructe cu continut suficient de saruri. Pentru a stopa insa deshidratarea si pierderea de saruri din organism si, totodata, pentru a calma tractul intestinal, puteti incerca unul din urmatoarele remedii:
Infuzia de menta se prepara dintr-o lingurita de planta uscata la o cana cu apa fierbinte. Se lasa la infuzat 5 minute si se consuma 2-3 cani pe zi, racit;
Infuzia de afin se prepara dintr-o lingurita de frunze la o cana cu apa fierbinte. Se lasa la infuzat 8 minute, dupa care se strecoara si se consuma 2 cani pe zi;
Maceratul de merisor se prepara din 2 lingurite de planta la 100 ml de apa rece. Se lasa la macerat pentru o ora, dupa care se strecoara, iar frunzele se pun in 100 ml de apa clocotita si se lasa la fiert pentru 15 minute, dupa care se strecoara si se amesteca cu maceratul. Din produsul astfel obtinut se consuma cate o lingura la fiecare 2-3 ore.