Infectiile rezistente la antibiotice ar putea genera o grava criza economica mondiala

0
75

Rezistenta la antibiotice inseamna, de fapt, capacitatea anumitor bacterii de a deveni insensibile la aceste tratamente. Astfel, infectiile se trateaza mai greu, iar terapiile sunt mai scumpe si mai toxice. Uneori, devin chiar imposibil de vindecat. Unele boli comune pot deveni incurabile daca bacteriile care le-au generat sunt insensibile la tratamentul antibiotic. De aceea, nu se recomanda administrarea de antibiotice fara recomandarea medicului si, deseori, nici fara analize prealabile care sa stabileasca ce bacterie a afectat bolnavul si la ce tip de antibiotic este sensibila.

Pana in 2050, infectiile rezistente la antibiotice ar putea sa aiba efecte devastatoare asupra economiei mondiale, cu o amploare comparabila crizei financiare din 2008, avertizeaza Banca Mondiala. Institutia a facut apel la adoptarea de masuri urgente. Potrivit Agentiei France Presse, acest studiu al Bancii Mondiale conchide ca rezistenta microbiana ar putea spori saracia care afecteaza mai ales tarile cele mai defavorizate. “Amploarea si natura acestei amenintari economice ar putea anula castigurile dezvoltarii economice greu obtinute si sa ne indeparteze de obiectivele vizand eradicarea saraciei extreme si cresterii prosperitatii”, a declarat presedintele Bancii Mondiale, Jim Yong Kim, citat de AFP si Agerpres.

Acest studiu dezvaluie cel mai cumplit scenariu, rezistenta microbiana la antibiotice si la alte antibacteriene ar putea antrena o scadere cu peste 5% din PIB acestor tari cu venituri mici si sa arunce pana la 28 de milioane de oameni in saracie pana in 2050. Spre deosebire de criza financiara din 2008, cea mai grava de la marea depresie din anii 1930, nu va exista posibilitatea unei relansari ciclice pe termen avand in vedere ca impactul costisitor la rezistenta microbiana la tratamente va persista, mai subliniaza Banca Mondiala. Si autoritatile din domeniul sanitar avertizeaza de ani de zile asupra riscului ca acest fenomen sa ia amploare, mai ales din cauza unei proaste utilizari a antibioticelor.