Alimentul care face mai mult rau decat fumatul si pe care il consumi zilnic

0
68

In alimentatia noastra ar trebui sa regasim zilnic legume si fructe si sa ne ferim de mancarurile procesate. insa deseori, facem alegeri pe care le credem sanatoase, chiar daca in spatele lor se ascunde un cumul de elemente extrem de nocive. Ca principiu sanatos de alimentatie, ar trebui sa ne obisnuim sa citim etichetele produselor pe care le cumparam. Nu este vorba doar despre calorii, desi multe dintre produsele pe care le consideri sanatoase pot fi adevarate bombe calorice.

In primul rand, indiferent de produs, trebuie sa fim atenti la elemente precum E-urile. Coloranti alimentari, arome artificiale si multe E-uri,un semn ca produsul nu este deloc natural, chiar daca poate fi sarac din punct de vedere al caloriilor. Apoi, ar trebui sa ne uitam la concentratia de sodiu, care in cazul unelor alimente este extrem de mare. Sarea in exces retine apa in organism si ne deshidrateaza, insa si sarea si potentiatorii de gust sunt printre motivele pentru care iubim atat de mult produsele de tip fast-food sau snacks-urile din magazine, potrivit clickpoftabuna.ro.

Grasimile: un alt factor extrem de important de care ar trebui sa tinem cont. De exemplu, un avocado contine multe grasimi, insa acestea sunt sanatoase, grasimi de care corpul nostru are nevoie, spre deosebire de grasimile din produsele procesate. Insa cel mai nociv aliment pe care il gasim peste tot este zaharul. De exemplu, ciocolata neagra cu peste 70% cacao, extrem de sanatoasa, poate contine 40 g de zahar la o tableta de 150 de grame. 

Cu cat consumam mai mult zahar, cu atat pancreasul este mai „biciut” in secretia de insulina, ceea ce poate duce in timp la afectarea acestuia. Persoanele care sufera deja de diabet zaharat nu ar trebui sa mai consuma acest aliment, decat in caz de urgenta, in hipoglicemii. Inainte de toate, trebuie sa stiti ca inima este impartita functional in 2 jumatati: inima dreapta si inima stanga.

Sangele ajunge in inima dreapta de la plamani, unde a fost deja incarcat cu oxigen. Mai departe inima dreapta impinge sangele in artere – vase care duc sange cu oxigen – propulsand sangele in tot corpul. Celulele folosesc oxigenul in respiratia celulara, in urma careia rezulta dioxidul de carbon, gaz pe care il elimina. Acest gaz este dat afara din celule si carat de sange prin sistemul venos pana la inima stanga. Inima stanga impinge acest sange catre plamani pentru a elimina dioxidul de carbon (il expiram) si a capta din nou oxigen. Şi astfel ciclul se reia.

Dar unde intervine zaharul? Ei bine zaharul este metabolizat in organism pana la glucoza, o molecula osmotic activa, adica trage apa catre ea. Aflandu-se in sange, glucoza trage apa din celule si o retine in sange. S.D.