5 intrebari despre parul alb si raspunsurile oferite de specialisti

0
91

Pentru cele mai multe persoane, albirea parului este sinonima cu imbatranirea, desi nu este intotdeauna cazul. Unele persoane incep sa observe primele fire de par albe inca din adolescenta sau in jurul varstei de 20 de ani.

Cu toate acestea, oamenii au numeroase intrebari despre parul alb, iar unele dintre miturile legate de acesta se propaga de-a lungul generatiilor.

Descopera cele mai intalnite cinci intrebari despre parul alb si raspunsurile oferite de medicii dermatologi:

De ce albeste parul?

"Culoarea parului este determinata de gene si de pigmentul numit melanina, care este de doua feluri: feomelanina (rosu) si eumelanina (negru sau maro)", declara pentru instyle.com medicul dermatolog Shari Marchbein. "Parul alb apare atunci cand la nivelul foliculilor de par celulele care produc pigmentul (numite melanocite) incep sa produca mai putina melanina", adauga medicul. Cantitatea de melanina produsa de corpul tau este, de asemenea, determinata genetic.

Ce determina albirea parului?

Cauza comuna pentru albirea parului este inaintarea in varsta. Pe masura ce oamenii imbatranesc, parul lor devine grizonat, apoi alb. Dr. Marchbein spune ca acest proces se numeste acromotrichie.

"Acromotrichia apare in mod normal in jurul varstei de 20-25 de ani in cazul barbatilor si intre 25-30 de ani in cazul femeilor", spune dermatologul. Dar culoarea naturala a parului si rasa sunt doi factori importanti care influenteaza albirea parului. Aproximativ 50% din populatie are 50% par alb pana la varsta de 50 de ani. Caucazienii si roscatii tind sa albeasca cel mai devreme, potrivit unui studiu.

"Varsta la care incepi sa albesti este determinata genetic aproape in totalitate si prin urmare nu poate fi schimbata, desi unele dereglari ale glandei tiroide, evenimente stresante sau unele deficiente de vitamine pot cauza albirea parului", declara Shari Marchbein.

Poti preveni albirea parului?

Raspunsul este nu.

Desi exista factori externi care pot declansa caderea sau albirea parului, cand si cum vei albi depinde numai de mostenirea ta genetica. Prin urmare, nu ar trebui sa-ti irosesti banii pe acele produse si suplimente care promit ca previn albirea parului.

Cum este parul alb diferit fata de parul de culoare naturala?

Este important de stiut ca parul nu devine alb, ci creste alb. Dr. Marchbein spune ca productia de melanina este redusa din culoarea naturala de blond, saten sau roscat a parului. Prin urmare, pe masura ce imbatranim, noile fire de par care apar cresc direct albe.

De asemenea, parul alb poate avea o textura diferita. "Firele de par albe pot fi mai aspre si mai uscate decat firele de par care au culoarea naturala", spune specialistul.

Cum ar trebui sa ingrijesti parul alb?

in primul rand nu ar trebui sa-ti smulgi firele albe. Atunci cand observi cateva fire albe, probabil crezi ca e o idee buna sa le smulgi.

Dar nu va avea niciun efect, pentru ca vor creste la loc. 

Un alt motiv pentru care nu ar trebui sa-ti smulgi firele albe este acela ca poti afecta foliculul de par. "Dermatologii recomanda sa nu smulgi firele de par nu pentru ca vor creste iar altele, ci pentru ca trauma repetata afecteaza foliculii si te-ar putea face sa pierzi permanent firele de par din acea zona", spune Shari Marchbein.

in afara faptului ca parul albeste odata cu inaintarea in varsta, si scalpul devine mai uscat pe masura ce imbatranim. Medicul dermatolog recomanda sa nu te speli la fel de des pe cap si sa eviti folosirea aparatelor de styling cu temperaturi ridicate.

Parul alb este predispus la ingalbenire din cauza factorilor de mediu sau a produselor de ingrijire, de aceea ar trebui sa te speli cu un sampon albastru o data pe saptamana. Acesta va preveni ingalbenirea parului alb si ii va oferi parului tau o stralucire argintie. sursa: eva.ro

K.O.