Prevenirea si combaterea afectiunilor dentare, inclusiv a anomaliilor dento-maxilare, trebuie sa intre în preocuparile permanente ale parintilor fata de copii, înca de la varsta prescolara, precum si a educatoarelor din cresele si caminele de copii. Aceste preocupari trebuie sa fie continuate si la copiii scolari, precum si la adolescenti si varstnici, pentru a realiza, în final, o sanatate deplina într-un corp viguros si rezistent la bolile curente.
Abcesul dentar este o inflamatie cu punga de puroi în jurul dintelui cariat. Mai întai se infecteaza pulpa dintelui (pulpita) si apoi vasele si nervii pulpari care se necrozeaza, iar canalul dentar este invadat de microbi (gangrena pulpara). Invazia microbiana se extinde în jurul dintelui ca un bob de mazare, provocand dureri violente, mai ales la palpare sau prin lovire, în axul dintelui, cu un instrument oarecare. Aceasta dovedeste ca puroiul a invadat spatiul din jurul radacinii. În unele cazuri, infectia poate difuza în organism prin sistemul vascular, provocand leziuni grave în rinichi, articulatii si inima.
Tratamente cu plante contra abcesului dentar: – infuzie calda din flori de musetel sau din flori de coada soricelului, bogate în azulene, cu actiuni antiseptice, calmante, decongestive si antiinflamatoare (2 linguri cu flori uscate la 250 ml de apa clocotita); se tine în gura 3-5 minute, cu repetare la o ora; – gargara si tamponari locale cu infuzii din frunze de salvie si cerentel (2 lingurite la 100 ml apa), repetate la 5 minute, avand actiuni astringente, cicatrizante si antimicrobiene; – clatirea gurii cu infuzie din flori si frunze de nalba mare (2 lingurite la o cana), avand efecte emoliente datorita continutului de mucilagii; – gargara zilnica de tataneasa (decoct din 4-5 linguri cu radacini uscate si macinate la 250 ml de apa care se fierbe 20-30 de minute la foc moale); – gargara cu decoct din herba de sunatoare sau sulfina (2 linguri cu varfuri florale la 200 ml de apa), cu rol de calmare a durerilor; – gargara zilnica cu amestec de plante ce contine flori de musetel, herba de cimbrisor si frunze de salvie (cu actiune antiinflamatoare si dezinfectanta), frunze de nalba mare (cu actiune emolienta), capsule de mac (cu efect anestezic) si radacini de cerentel (cu efect astringent si hemostatic).