Dieta mediteraneana a devenit cunoascuta de-a lungul timpului nu doar pentru modul in care ajuta la scaderea in greutate, dar si datorita faptului ca sustine sanatatea inimii, lupta impotriva cancerului si mentine nivelul de zahar din sange constant. In timp ce majoritatea dintre noi suntem destul de familiarizati cu conceptul de dieta, putini stiu exact ce ar trebui sa includa un plan alimentar potrivit, scrie draxe.com. Dieta mediteraneana presupune consumul de fructe si legume, cantitati mari de grasimi sanatoase din alimente cum ar fi maslinele si uleiul de masline, cereale integrale, fructele de mare si o gama larga de ierburi si condimente. Cu moderatie, carnea de pasare, ouale, carnea rosie si produsele lactate de inalta calitate sunt de asemenea permise pe dieta mediteraneana. Stabilirea unui plan alimentar este una dintre cele mai bune modalitati de a va satisface nevoile nutritionale si de a ramane pe drumul catre atingerea obiectivele dvs.
Alimente de baza in dieta mediteraneana: legume, fructe, nuci si seminte (oleaginoase), leguminoase (mazare, fasole, naut, linte), cartofi, cereale integrale, ierburi aromatice, condimente, peste, fructe de mare, ulei de masline extravirgin
Ce sa mananci cu moderatie: Daca vrei sa urmezi principiile dietei mediteraneene, atunci urmatoarele alimente trebuie sa le consumi cu moderatie: carne de pasare, oua, branzeturi, iaurt
Alimente interzise in dieta mediteraneana: bauturi indulcite cu zahar, carne procesata (mezeluri), cereale rafinate (paine alba, cereale cu zahar), uleiuri rafinate, mancaruri procesate
Dieta mediteraneana pe zile
Ziua 1
Mic dejun: iaurt grecesc cu fructe de padure si o lingurita de miere. Gustare: o palma de migdale. Pranz: Ton pe pat de legume, cu sos vinaigrette. Gustare: cateva masline. Cina: Piept de pui cu legume sote (zucchini, rosii, ardei) si alac (o cereala inrudita cu graul)
Ziua 2
Mic dejun: un ou fiert tare, o felie de paine prajita din faina integrala si un fruct. Gustare: o palma de fistic. Pranz: salata de linte cu ardei copti, rosii uscate, capere si otet balsamic. Gustare: humus cu legume. Cina: somon cu quinoa si legume sotate cu usturoi
Ziua 3
Mic dejun: branza ricotta cu nuci si fructe. Gustare: naut copt. Pranza: salata tabouleh cu o pita din faina integrala. Pranz: frigarui cu mozzarella, rosii cherry si busuioc, stropite cu ulei de masline. Cina: pui la cuptor/grill cu gnocchi si salata verde cu sos vinaigrette
Ziua 4
Mic dejun: fructe cu doua felii de branza brie. Gutare: caju si fructe uscate. Pranza: supa de legume cu paine integrala. Gustare: un platouas cu masline, doua feliute de branza, castraveti si rosii cherry. Cina: peste alb gatit la cuptor cu ulei de masline si usturoi, servit cu zucchini si cartof dulce
Ziua 5
Mic dejun: omleta cu rosii, ierburi aromatice si masline. Gustare: doua smochine cu unt de arahide. Pranz: o salata cu fasole alba, legume, masline si un pic de piept de pui. Gustare: o piersica si un iaurt. Cina: frigarui cu creveti, servite cu varza de Bruxelles
Ziua 6
Mic dejun: omleta cu legume si arpagic verde, cu branza feta si o felie de paine integrala. Gustare: iaurt grecesc Pranz: un castron de quinoa cu cubulete de pui, feta si legume. Gustare: humus cu legume. Cina: fructe de mare cu broccoli, fenicul, rucola si quinoa
Ziua 7
Mic dejun: frittata cu legume .Gustare: o palma de fructe de padure. Pranz: un mic platouas cu somon afumat, capere, lamaie, crackersi integrali si legume crude. Gustare: avocado cu sare si lamaie, servit cu castraveti. Cina: paste cu midii in sos rosu
sursa: adevarul.ro
S.D.