Rodia – fructul aproape perfect

0
120

Persanii spuneau ca Eva a gustat dintr-o rodie, nu dintr-un mar in Gradina Raiului, iar egiptenii credeau in puterea acestui fruct de a le oferi viata fara de moarte. Proprietatile curative ale rodiei sunt insa departe de a fi simple mituri. I se mai spune mar chinezesc sau Punica granatum, asa cum e denumita stiintific, si este una dintre cele mai vechi fructe cultivate de om. Nu te lasa descurajata de multitudinea de seminte mici si rosii din compozitia ei: odata ce storci o rodie, te bucuri nu doar de gustul dulce-acrisor, ci si de energia pe care ti-o ofera cat ai bate din palme!

Acest fruct exotic este o sursa excelenta de potasiu si fibre, e bogat in vitamina C, dar sarac in calorii, ceea ce-l transforma in alegerea ideala daca esti la dieta. Fa-ti un obicei din a consuma suc de rodie! Expertii au constatat ca astfel vei scapa de eventualele probleme ale aparatului circulator, intrucat rodia reduce nivelul colesterolului rau din sange, responsabil cu ingrosarea arterelor.

Reduce greturile si ametelile. Lumina slaba din timpul iernii, cantitatea redusa de legume si fructe, precum si lipsa de miscare in aer liber duc lesne la anemie. Intervine insa puterea vindecatoare a rodiei: la un pahar de suc, adauga o lingurita cu scortisoara macinata si un strop de miere, amesteca si bea continutul.

Face minuni si in perioada menstruala, in cazul in care sangerezi abundent. Un pahar cu suc de rodie proaspata reduce balonarea si durerile de stomac, iar daca esti insarcinata, ai ameteli si nu poti manca mai nimic, putin suc de rodie indulcit cu miere iti creste apetitul si te pune pe picioare. Iar daca raceala nu te-a ocolit nici in acest sezon rece, proprietatile antiinflamatorii ale rodiei te ajuta sa respiri cu usurinta.

Atentie, pateaza! Este unul din dezavantajele acestui fruct. In plus, la fel ca grepfrutul, sucul de rodie interactioneaza cu unele medicamente. Daca suferi de anumite afectiuni, intreaba doctorul inainte de a te infrupta din acest delicios fruct.

Cum prepari sucul: Alege o rodie tare si tai-o in doua. Stoarce jumatatile cu un storcator manual. Asaza un tifon in recipientul in care urmeaza sa torni sucul si strecoara. Adauga miere, sirop sau jeleu, pentru a atenua gustul acrisor.

Salata de spanac cu rodie si alune-de-padure. Ingrediente: o ceasca de ceapa verde taiata rondele, ½ ceasca de nuci maruntite, o rodie decojita si maruntita (fara samburi), o cana cu alune-de-padure crude, 3/4 ceasca de branza feta faramitata, ½ ceasca de sirop de rodie. Intr-un bol incapator, pune ceapa, nucile, rodia si alunele-de-padure si amesteca usor. Cand servesti, asaza pe fiecare farfurie frunze de spanac crud si umple-le cu amestecul din bol. Stropeste cu sirop de rodie si presara branza feta.