Furunculul este o infectie a aparatului pilo-sebaceu produsa de Stafilococul aureus, la care se pot asocia si alte bacterii. Transmiterea este prin contact direct. Infectia este favorizata de o aparare deficitara a sistemului imun la stafilococ. Aceste persoane pot fi purtatoare cronice de stafilococ, pe acest fond aparand unul sau mai multi furunculi.
Clinic furunculul evolueaza in mai multe faze. Debuteaza cu un nodul inflamator, cu edem inflamator local important si durere locala, asociat sau nu cu febra si alterarea starii generale. Aceasta faza inflamatorie este urmata de colectarea puroiului si ulterior evacuarea acestuia. Se vindeca cu cicatrici. O mentiune particulara trebuie facuta pentru furunculii localizati in regiunea centrofaciala care au fost denumiti “Furunculi maligni ai fetei” datorita riscului de a se complica cu Tromboflebite de sinus cavernos.
Pentru tratarea unui furuncul, preparati o pasta din 3 parti de bicarbonat de sodiu si o parte de apa. Aplicati-o, apoi, pe furuncul, avand grija sa-l acoperiti complet. Lasati pasta sa actioneze cel putin 30 de minute si repetati procedeul de doua ori pe zi, pana la vindecare.
Privind lucrurile oarecum schematic, se poate spune ca furunculul nu este altceva decat un fel de cos mai mare. Este vorba de o infectie a pielii, provocata de un stafilococ. Acest "cos" faimos, inconjurat – in general – de o inflamatie rosiatica, poate fi extrem de dureros. Unii medici considera ca persoanele cu un sistem imunitar deficitar, dar si diabeticii, sunt mai susceptibile la a face furuncule. Si prescriu, uneori, antibiotice pentru tratarea lor. D.F.