Un pacient seropozitiv tratat eficient nu mai transmite virusul HIV, cel care declanseaza SIDA. Un nou studiu extins publicat in „The Guardian“ arata ca riscurile intre partenerii de sex masculin sunt zero, daca virusul este complet suprimat de antiretrovirale.
Un sfarsit al epidemiei de SIDA s-ar putea intrezari dupa ce un studiu de referinta desfasurat in 14 tari arata ca barbatii cu HIV care au urmat un tratament constant si eficient cu medicamente antioretrovirale nu si-au mai infectat partenerii, noteaza adevarul.ro. Pentru ca infectia sa dispara este nevoie insa ca toate persoanele cu HIV sa urmeze un astfel de tratament complet, conform aceleiasi surse. Studiu desfasurat pe aproape 1.000 de cupluri de sex masculin din Europa in care unul dintre parteneri a primit tratament de suprimare a virusului arata ca nu au mai existat cazuri de transmitere la partenerul HIV-negativ, in conditiile unui sex fara prezervativ. Desi 15 barbati au fost infectati cu HIV pe durata a opt ani, cat a durat cercetarea, testul ADN a relevat faptul ca infectia a survenit in urma practicarii sexului cu altcineva decat partenerul care nu se afla sub tratament.
„Este nemaipomenit, este fantastic!“ s-a exprimat prof. Alison Rodger, unul dintre autorii principali ai studiului, de la University College London. Cercetarea a fost publicata in revista medicala „The Lancet“. Studii anterioare relevasera, de asemenea, faptul ca tratamentu protejeaza cuplurile heterosexuale in care unul dintre parteneri are HIV. Potrivit lui Rodger aceste cercetari ofera dovezi concludente pentru persoanele gay ca riscul de transmitere a HIV cu terapie antiretrovirala este zero. „Constatarile noastre sustin mesajul campaniei internationale U=U, conform caruia o incarcatura virala nedetectabila face HIV netransmisibil. “ „Acest mesaj puternic poate sa ajute pentru a pune capat pandemiei de HIV, evitand transmiterea virusului si combatand stigmatizarea si discriminarea la care sunt supuse multe dintre persoanele care traiesc cu HIV“, a adaugat cercetatoarea britanica. Bruce Richman, directorul executiv al Campaniei de acces la preventie – PAC, cel care a lansat U=U, a spus ca este extrem de recunoscator cercetatorilor si participantilor la acest studiu care a „schimbat pentru totdeauna ceea ce inseamna sa traiesti si sa iubesti cu HIV in intreaga lume.“
Intr-un comentariu independent aparut alaturi de acest studiu, Myron Cohen, unul dintre pionierii cercetarilor despre eficienta tratamentelor antiHIV, profesor la Universitatea Carolina de Nord din Statele Unite, a spus ca, pentru a reduce infectarile, desi rezultatele obtinute de Alison Rodger si colegii ei sunt „importante“, omenirea nu poate sa isi bazeze strategia de preventie doar pe acest principiu. „Nu este intotdeauna usor ca oamenii sa fie depistati cu HIV sau sa aiba acces la ingrijiri medicale, cu atat mai mult cu cat teama, stigmatizarea, homofobia continua sa ingreuneze tratamentele contra HIV“, a argumentat Myron Cohen. „In plus, diagnosticarea infectiei cu HIV este dificila in primele stadii ale sale, perioada in care transmiterea virusului este foarte eficienta“, a mai spus expertul american. in 2017, aproape 40 de milioane de persoane din intreaga lume erau diagnosticate cu HIV, 21, 7 fiind sub tratament cu antiretrovirale. Se estimeaza ca 101.600 de persoane cu HIV traiesc in Marea Britanie, iar 7.800 sunt nediagnosticate asa ca nu stiu ca au boala.
Potrivit strategiei ONU referitoare la SIDA se poate ajunge la o stopare a epidemiei pana in 2030 daca sunt respectate trei conditii: 90% din persoanele infectate sa stie ca sunt seropozitive, 90% sa urmeze tratament si 90% din cei sub tratament sa aiba virusul nedetectabil. insa doar 59% din persoanele seropozitive se afla in prezent sub tratament, situatie marcata de disparitati importante intre tarile occidentale si tarile in curs de dezvoltare. De la debutul epidemiei de SIDA, din anii 1980, aproximativ 78 de milioane de persoane au fost infectate cu HIV, iar 35 de milioane au murit din cauza acestei boli. Anual, se produc 1,8 milioane de noi infectari si aproape un milion de decese. A.G.