Consumul apei contaminate cu arsenic poate cauza subtierea muschilor cardiaci in cazul tinerilor si cresterea riscului de probleme cardiovasculare.
Arsenicul care contamineaza sursele de apa potabila este responsabil de subtierea peretilor inimii in cazul tinerilor. O astfel de modificare asupra structurii inimii este asciata cu cresterea riscului maladiilor cardiovasculare, citeaza Medicalxpress un studiu recent.
„Oamenii care consuma apa din surse care nu au fost testate trebuie sa fie constienti de faptul ca arsenicul accentueaza riscul de afectiuni cardiovasculare. Testarea calitatii acestor surse este un pas critic in limitarea expunerii (la arsenic n.r.)”, a explicat dr. Gernot Pichler, cercetator principal al studiului.
Expunerea la arsenic se realizeaza cel mai desea prin consumul apei din zonele in care pânza freatica este contaminata. Studiul citat s-a concentrat pe studierea starii de sanatate a tinerilor care fac parte din triburile native americane din Oklahoma, Arizona, Dakota de Nord si Sud. Studiul a constat in testarea de-a lungul a cinci ani a 1.337 de adulti, cu vârsta medie de 30,7 ani. Nivelul de arsenic al acestora a fost masurat prin analize de urina, in timp ce potentialele transformari structurale la nivelul muschiului cardiac au fost observate cu ajutorul ecocardiografiilor.
Dr. Pichler precizeaza ca rezultatele studiului sunt limitate analiza concentratiei de arsenic prin teste de urina, aceasta fiind singura metoda folosita de cercetatori, si de durata studiului, acesta intinzându-se doar pe cinci ani, neputând sa obtina rezultate concludente asupra expunerii la aersenic de-a lungul intregii vieti. In ciuda acestor limite, dr. Pichler este de parere ca rezultatele obtinute in cadrul studiului pot fi generalizate pentru milioane de oameni din comunitatile in care sursele de apa sunt contaminate cu arsenic.
„Studiul ridica intrebarea daca modificarile asupra structurii inimii sunt reversibile daca este limitata expunerea subiectilor la arsenic. Calitatea surselor de apa ale unor comunitati studiate s-a modificat, astfel este important sa stabilim impactul asupra starii de sanatate pe care reducerea cantitatii de arsenic o poate avea”, explica dr. Pichler, potrivit descopera.ro.
„Aceste studii (precum cel citat n.r) sunt foarte importante in contextul in care maladiile cardiovasculare ramân cea mai importanta cauza a deceselor premature la nivel global si milioane de indivizi sunt expusi la arsenic sau alte metale grele”, a explicat dr. Rajiv Chowhury, medic cardiolog. D.F.