Iata cum sa le recunosti mai usor, ca stii cum sa le tratezi mai repede. Nu ne place sa vorbim despre astfel de probleme, dar ele exista, si inca de la varste foarte mici. De regula, aparitia infectiei urinare este determinata de prezenta unor bacterii intestinale in uretra, care incep sa se inmulteasca, cea mai frecventa fiind E.Coli, insa exista si alti factori care o pot declansa. In cazul adultilor, infectia poate fi usor depistata, dar ce te faci cu un copil care este prea mic sa vorbeasca sau pur si simplu nu vrea sa-ti spuna ce il deranjeaza? E simplu: trebuie sa faci munca de detectiv si sa descoperi pe cont propriu de ce nu se simte bine, ce simptome are si sa-l duci la medic. Cand au infectii urinare, copiii foarte mici nu sunt intr-o dispozitie foarte buna, prin urmare nici un apetit crescut, iar unii dintre ei fac si febra.
Pe masura ce cresc, simptomele se transforma. Unii vor avea o senzatie de usturime atunci cand urineaza si vor simti nevoia sa mearga des la toaleta, pe cand in cazul altora, simptomele se manifesta prin varsaturi. Ca o regula generala, este indicat ca in fiecare zi sa consume o cantitate suficienta de apa, evitand sucurile acidulate, si invatandu-i ca nu trebuie sa se abtina prea mult atunci cand trebuie sa mearga la toaleta. Inainte de orice decizie, este esential sa mergi cu copilul la o consultatie de specialitate, la medicul de familie sau pediatru, pentru ca aici se vor stabili exact cauzele care au dus la aparitia infectiei urinare. Doar medicul va pune diagnosticul corect in urma consultatiei si a unui set de analize specifice. In general, infectiile urinare la copii dureaza in medie sapte zile si, doar la recomandarea medicului, se trateaza cu antibiotice, la care poti adauga suplimente alimentare create sa ofere o protectie naturala a tractului urinar. Important este sa nu amani aplicarea tratamentului, altfel, ca si in cazul adultilor, lucrurile se pot complica. De asemenea, evita situatiile care ar putea duce la reaparitia unei infectii urinare .
Invata-i, de mici, cum trebuie sa se ingrijeasca si ghideaza-i cat poti de mult. Cand esti la shopping pentru hainele celor mici, evita-le pe cele stramte si alege materiale de calitate pentru lenjeria intima. Este distractiv sa faci baie intr-o cada plina cu spuma care sare in toate partile, insa nu si cand folosesti un produs spumant cu ingredient care pot irita mucoasa din jurul uretrei. Profita de timpul petrecut impreuna pentru a le povesti si a-i invata cum si cat este de important igiena intima, indiferent de varsta.