Mituri despre pilula de a doua zi

0
63

Se spun atatea lucruri despre aceasta metoda contraceptiva de urgenta, incat nu mai e clar ce e adevarat si ce e fals. Asa ca o sa trecem in revista principalele idei neadevarate despre pilula de a doua zi, care se propaga tot mai mult in spatiul public: 

MIT: Contraceptia de urgenta se poate administra oricand. ADEVAR: Contraceptia de urgenta nu este o metoda contraceptiva pe care sa o folosesti in mod regulat. Se recomanda doar in cazul in care a avut loc un contact sexual neprotejat (fie nu s-a utilizat nici o metoda contraceptiva, fie cele utilizate au dat gres – s-a rupt prezervativul, ai uitat sa iei contraceptivele uzuale). Pentru a fi eficienta, „pilula de a doua zi trebuie administrata in maximum 72 de ore de la momentul contactului. Dupa acest interval, pilula nu mai are efect. Cu cat este administrata mai repede, cu atat este mai eficienta. Pilula reduce riscul de sarcina cu 89% (95% daca este administrata in termen de 24 de ore si 58% daca este luata intre 49 si 72 de ore de la actul sexual).

Mit: Are multe efecte secundare. ADEVAR: Cele mai multe femei nu experimenteaza nici un efect secundar. Totusi, uneori pot aparea efecte secundare cum ar fi greata, varsaturi (aproximativ 1 din 100 femei) durerile de cap, sensibilitate a sanilor, dureri de stomac, diaree, senzatie de ameteala sau oboseala dupa administrarea pilulei, insa, de regula, aceste simptome sunt usoare si vor disparea rapid. Pilula contraceptiva de urgenta poate perturba si regularitatea ciclului menstrual in luna in care este administrata, iar menstruatia poate veni mai devreme decat de obicei sau mai tarziu. Oricum, adreseaza-te medicului daca: menstruatia intarzie mai mult de 5 zile, sau este neobisnuit de severa sau de redusa, daca esti in continuare ingrijorata ca ai ramas insarcinata, daca ai dureri bruste sau neobisnuite in partea inferioara a abdomenului si menstruatia intarzie

Mit: Pilula contine o cantitate foarte mare de hormoni. ADEVAR: „Pilula de a doua zi contine levonorgestrel, un hormon al carui efect este impiedicarea ovulatiei in decurs de maximum 72 de ore dupa un contact sexual neprotejat, prevenind astfel aparitia unei sarcini. Este contraindicata administrarea pilulei persoanelor cu hipersensibilitate la levonorgestrel sau la oricare dintre substantele din compozitia pilulei. (verifica prospectul). in afara acestei recomandari, pilula nu este periculoasa pentru organism.

Mit: Trebuie sa astept 72 de ore pentru a lua pilula. ADEVAR: Categoric nu! Cu cat mai repede, cu atat mai bine. Cu cat este administrata mai devreme, cu atat sansele de a preveni sarcina sunt mai mari. Ia pilula imediat, sau pana la trei zile dupa contactul sexual neprotejat, sau daca tu consideri ca metoda de contraceptie folosita a esuat.

Mit: Pilula ajuta la prevenirea bolilor cu transmitere sexuala. ADEVAR: Pilula contraceptiva de urgenta nu te protejeaza de infectia cu HIV (virusul SIDA) sau de alte boli cu transmitere sexuala (BTS). Singura metoda contraceptiva care te protejeaza de acest tip de boli e prezervativul

Mit: Pilula de urgenta protejeaza pana la urmatoarea  menstruatie. ADEVAR: Pilula de urgenta are efect numai daca e administrata in maximum 72 de ore dupa contactul sexual neprotejat. Pilula reduce riscul de sarcina cu 89% (95% daca se administreaza in termen de 24 de ore si 58% daca e luata intre 49 si 72 de ore de la actul sexual). Dupa utilizarea metodei contraceptive de urgenta e recomandat sa folosesti o metoda de bariera locala pana la inceperea urmatorului ciclu menstrual (prezervativ, sterilet).

Mit: Daca intentionez sa fac sex neprotejat mai tarziu, pot lua dinainte pilula de urgenta. ADEVAR: „Pilula de a doua zi e eficienta daca este folosita in maximum 72 de ore dupa contactul sexual neprotejat. Pastila este recomandata dupa un contact sexual neprotejat sau daca ai indoieli in privinta eficientei unei alte metode contraceptive folosite inainte sau in timpul actului sexual.

Mit: Daca am luat pilula de a doua zi si raman insarcinata mai tarziu, sanatatea copilului meu este afectata. ADEVAR: Pilula contraceptiva de urgenta impiedica aparitia unei sarcini, prevenind sau intarziind eliberarea unui ovul din ovar (prin blocarea ovulatiei), cu ajutorul unui hormon numit levonorgestrel, acelasi hormone prezent in multe contraceptive cu administrare regulata. Pastila nu functioneaza daca esti deja gravida si nu va afecta o sarcina deja existenta