Idei gresite despre lupta cu kilogramele

0
124

Alimentele, sedentarismul si mostenirea genetica sunt principalii factori care duc la aparitia obezitatii. in Romania, ca peste tot in lume, sunt din ce in ce mai multe persoane supraponderale si obeze. Din pacate, in ultima vreme s-a observat o crestere ingrijoratoare a fenomenului si in randul copiilor din cauza alimentatiei dezechilibrate, bogate in dulciuri si fast-food. si sedentarismul duce la obezitate, iar copiii isi petrec din ce in ce mai mult timp la calculator, in loc sa faca miscare in aer liber.

O prima idee falsa este ca painea neagra si painea prajita slabesc. Regimul alimentar este foarte important pentru persoanele care vor cu adevarat sa slabeasca. Este necesara multa vointa, pentru ca dieta trebuie respectata toata viata. Regimul de slabit trebuie sa inceapa cu eliminarea din dieta a dulciurilor, in special a celor concentrate, grasimilor, pastelor fainoase, cartofilor (bogati in carbohidrati). „Painea neagra de tip Graham este mai sanatoasa pentru organism datorita fibrelor continute, dar in acelasi timp contine multe calorii“, sustine dr. Mihaela Tataru-Abagiu, medic primar endocrinolog. O alta prejudecata este legata de painea prajita. Painea prajita nu slabeste si nici nu poate fi mai sanatoasa pentru organism, in special daca este asociata cu grasimi, chiar si vegetale. Prajeala este in general nociva.

O alta idee falsa este ca cineva se poate ingrasa din cauza dereglarii functiei glandei tiroide. „Hipotiroidismul nu poate sa duca la obezitate. Bolnavul poate sa ia in greutate prin retentie hidrica, insa nu mai mult de doua-trei kilograme. in schimb, obezitatea poate sa duca la dereglarea activitatii glandei tiroide si aparitia hipotiroidismului“, este de parere dr. Tataru-Abagiu.Exista, daca se poate numi astfel, si o exceptie, Boala Cushing sau sindromul Cushing, care poate determina cresteri in greutate de tipul „portocala pe scobitori“.

O alta greseala pe care multi o fac este sa manace mult si rar. O singura masa consistenta este o mare greseala, mai ales daca este luata seara. Mancatul putin si des poate fi in schimb calea spre o slabire eficienta. Este ideal sa mancati cinci mese pe zi la ore fixe, insa foarte putini isi pot permite din cauza programului de la serviciu. Totusi, cei care reusesc acest lucru au anumite avantaje, cum ar fi: o rata metabolica mai buna, un nivel mai ridicat de energie, scaderea poftei de mancare, un nivel echilibrat al glicemiei, o mai buna absorbtie si utilizare de catre organism a nutrientilor si o depunere mai redusa a grasimii.

Si nu in ultimul rand, o greseala pe care o fac frecvent oamenii in varsta este sa isi inchipuie ca necesarul caloric la varsta a treia este acelasi cu al unei persoane tinere. „Pe masura ce inaintam in varsta, metabolismul incetineste si ne ingrasam mai usor. De aceea, trebuie sa mancam mai putin“, mai spune dr. Tataru-Abagiu. Pentru o persoana matura, fara activitate fizica, necesarul caloric este de 1.200 – 1.500 de kcal pe zi. Totusi, aceste date sunt doar orientative, pentru ca oamenii consuma diferit caloriile. Stresul poate influenta la randul sau modul in care organismul nostru consuma caloriile. Cei mai multi dintre noi slabim foarte mult atunci cand suntem stresati, insa exista si oameni, mai putini, care se ingrasa din cauza stresului.