Actiunea psihicului asupra sistemului imunitar: important de stiut

0
73

Sistemul imunitar nu e un sistem orga­nic izolat, ci conlucreaza strans cu psi­hicul si creierul. Din aceste concluzii a creat psi­hologul american Robert Adler, in urma cu 40 de ani, notiunea de "Psihoneuro­imu­nologie" (PNI). La vremea respectiva, ideile lui Adler erau cu totul noi, dar astazi nu se mai indo­ieste nimeni de faptul ca stresul joaca, de pilda, un rol in bolile auto­imune. Psihologul american Shel­don Cohen, unul dintre cei mai experimentati spe­cia­listi in raceli si gripe, a fost primul care a de­monstrat ca stresul ne expune mai mult la riscul ra­celilor. 

In cadrul experi­mentelor sale, Cohen le-a pul­­verizat in nas unor oameni sanatosi, virusi gri­pali, dupa care i-a izolat o saptamana si a asteptat re­zul­tatul. In plus, a reusit sa afle, cu ajutorul unui ches­tionar, daca subiectii avusesera inainte dispute, daca dormisera prea putin sau daca erau singuri. Si a dovedit ca presiu­nea si solicitarile mari la locul de munca, dar si conflictele prezinta cel mai mare risc pentru siste­mul imunitar. Aceste concluzii in­di­ca, de fapt, ca­lea prin care putem oferi sprijin pro­priului sistem imunitar: metodele de relaxare ne ajuta sa avem o atitudine mai buna fata de stresul durabil, susti­nand, astfel, imunitatea.

Puterea verde

* O zi petrecuta in padure reduce la barbati nive­lul adrenalinei cu circa 30%, iar la femei, cu 50%.
* Doua zile de "baie verde de padure" intaresc sistemul imunitar vreme de o luna.

* Trei tipuri de proteine anti-cancer – si ex­trem de multe celule "ucigase" produce organismul in timpul unei "bai de padure".
* Cinci minute petrecute in padure sunt suficiente pentru instalarea efectului relaxarii

Intaritori ai imunitatii 

Somnul: In timpul somnului, creierul produce transmi­tatori care modifica pozitiv memoria imunitara.

Miscarea: Celulele musculare active produc albumine care contracareaza infectiile. Hormonii de stres sunt descompusi.

Lumina: Productia de vitamina D, strans legata de lumi­na soarelui, regleaza activitatea sistemului imuni­tar. Un nivel mai ridicat al vitaminei D din sange inseamna un posibil risc mai redus de cancer si de alte afectiuni.

Afectiunea: Singuratatea slabeste imunitatea. Deci: apro­piati-va de oameni, faceti-va prieteni!

Mancarea: Usturoiul si afinele au efecte antiinflamatorii si anti­bacteriene puternice. sursa: formula-as.ro