Sistemul imunitar nu e un sistem organic izolat, ci conlucreaza strans cu psihicul si creierul. Din aceste concluzii a creat psihologul american Robert Adler, in urma cu 40 de ani, notiunea de "Psihoneuroimunologie" (PNI). La vremea respectiva, ideile lui Adler erau cu totul noi, dar astazi nu se mai indoieste nimeni de faptul ca stresul joaca, de pilda, un rol in bolile autoimune. Psihologul american Sheldon Cohen, unul dintre cei mai experimentati specialisti in raceli si gripe, a fost primul care a demonstrat ca stresul ne expune mai mult la riscul racelilor.
In cadrul experimentelor sale, Cohen le-a pulverizat in nas unor oameni sanatosi, virusi gripali, dupa care i-a izolat o saptamana si a asteptat rezultatul. In plus, a reusit sa afle, cu ajutorul unui chestionar, daca subiectii avusesera inainte dispute, daca dormisera prea putin sau daca erau singuri. Si a dovedit ca presiunea si solicitarile mari la locul de munca, dar si conflictele prezinta cel mai mare risc pentru sistemul imunitar. Aceste concluzii indica, de fapt, calea prin care putem oferi sprijin propriului sistem imunitar: metodele de relaxare ne ajuta sa avem o atitudine mai buna fata de stresul durabil, sustinand, astfel, imunitatea.
Puterea verde
* O zi petrecuta in padure reduce la barbati nivelul adrenalinei cu circa 30%, iar la femei, cu 50%.
* Doua zile de "baie verde de padure" intaresc sistemul imunitar vreme de o luna.
* Trei tipuri de proteine anti-cancer – si extrem de multe celule "ucigase" produce organismul in timpul unei "bai de padure".
* Cinci minute petrecute in padure sunt suficiente pentru instalarea efectului relaxarii
Intaritori ai imunitatii
Somnul: In timpul somnului, creierul produce transmitatori care modifica pozitiv memoria imunitara.
Miscarea: Celulele musculare active produc albumine care contracareaza infectiile. Hormonii de stres sunt descompusi.
Lumina: Productia de vitamina D, strans legata de lumina soarelui, regleaza activitatea sistemului imunitar. Un nivel mai ridicat al vitaminei D din sange inseamna un posibil risc mai redus de cancer si de alte afectiuni.
Afectiunea: Singuratatea slabeste imunitatea. Deci: apropiati-va de oameni, faceti-va prieteni!
Mancarea: Usturoiul si afinele au efecte antiinflamatorii si antibacteriene puternice. sursa: formula-as.ro