Alimentatia care ajuta la tinerea glicemiei sub control

0
68

Diabetul zaharat de tip 2 este o afectiune a carei incidenta a crescut alarmant in ultimii ani. Se estimeaza ca, in Romania, pe langa cei un milion de bolnavi aflati in evidentele Ministerului Sanatatii, exista inca un milion care nu stiu ca au boala.

„E bine sa tinem cont de urmatorul lucru: nu exista aliment pe care sa il consum si sa imi scada glicemia“, explica dr. Mihaela Posea, medic specialist diabet, nutritie si boli metabolice in cadrul clinicii Smart Nutrition, potrivit adevarul.ro. Prin urmare, adauga specialistul, orice aliment sau bautura poate mentine glicemia pe loc sau o poate creste. „In general, legumele, alimentele de origine animala, bogate in proteine, apa, bauturile neindulcite influenteaza foarte putin glicemia.“

In categoria legumelor intra urmatoarele: ardei gras rosu, verde si capia, andive, bame, broccoli, ciuperci, castraveti, conopida, ceapa verde si rosie, capere, dovleac, dovlecei, fasole verde si galbena, gogosari, gogonele, gulii, leura, loboda, muguri de bambus, napi, ridichi rosii si negre, rosii/cherry, rucola, salata verde si iceberg, spanac, sparanghel, stevie, urzici, varza alba si rosie – de Bruxelles/chinezeasca, vinete. „Dupa cum se observa, aici nu este locul cartofului, fasolei boabe, lintei, nautului – care sunt mai bogate in glucide si dupa al caror consum glicemia creste mai mult.“ Alimente de origine animala, bogate in proteine sunt carnea, lactatele, ouale, pestele si fructele de mare. Este recomandat sa optati pentru tipurile de carnuri slabe  – piept, pulpa sau muschi –  si sa indepartati portiunile de grasime vizibila inainte de prepararea carnii  – piele, sorici, grasime, mai spune medicul diabetolog. Consumul celorlalte grupe de alimente  – cereale, fructe, nuci si seminte, leguminoase/cartof –  se face in functie de cantitatea de glucide recomandata fiecarui pacient, pentru a ajunge la valorile stabilite impreuna cu medicul curant de glicemie si greutate.

„Dieta unei persoane cu diabet si exces de greutate se adreseaza si mentinerii valorilor glicemice propuse  – ca si in cazul pacientului cu diabet, dar normoponderal – si scaderii in greutate. Deci este o dieta hipocalorica – adica aduce un aport energetic mai mic pentru ca pacientul sa poata sa scada in greutate.“ Ghidul Asociatiei Americane de Diabet din 2019 – „Standards of Medical Care in Diabetes” evidentiaza faptul ca nu exista o dieta care sa se potrivesca tuturor pacientilor cu diabet si ca planul alimentar ar trebui sa fie individualizat, personalizat, in functie de preferintele personale si culturale, tintele glicemice, dar si de posibilitatea si dorinta de a face schimbari comportamentale. Acelasi ghid mentioneaza ca dieta mediteraneana, dieta DASH, dieta bazata pe legume  – plant based – sau low-carb sunt tipuri de regimuri alimentare care par sa aduca o imbunatatire a glicemiei si o scadere a medicatiei antidiabetice.  

„Niciuna dintre ele nu presupune un consum necontrolat de alimente, ci o atentie speciala la marimea portiilor si la alegerea alimentelor mai sanatoase  – legume, fructe, cereale integrale, lactate semidegresate.“ Prin urmare, un plan alimentar pentru diabet trebui sa tina cont de valorile de glicemie, tensiune si colesterol la care trebuie sa se ajunga; de greutatea la care trebui sa ajunga pacientul; de cat de mult isi dorestesi poate pacientul sa schimbe regimul alimentar; ce alimente ii plac sa nu, precum si daca are alergii alimentare sau nu, conchide medicul. „Nu exista o distributie ideala a macronutrientilor  – glucide, lipide, proteine, prin urmare regimul alimentar trebuie individualizat, avand in minte tintele de glicemie si greutate.“

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.