Aceasta boala poate fi foarte periculoasa si chiar letala in cazul copiilor mici. Rujeola poate fi in prezent prevenita cu ajutorul unui vaccin. Simptomele apar la 10-14 zile de la expunerea la virus si constau in: febra / tuse uscata, dar poate fi si productiva / secretii nazale apoase / dureri de gat / inflamarea pleoapelor, inrosirea ochilor, lacrimare (conjunctivita) / inflamarea amigdalelor / semnul Koplik, caracteristic pentru rujeola: mici pete albicioase avand un centru gri-albastrui, care apar pe mucoasa obrajilor (in interiorul gurii) / eruptie cutanata constand in pete mai mici sau mai mari care tind sa se uneasca intre ele.
Etape evolutie rujeola (pojar): Boala evolueaza pe parcursul a 2-3 saptamani si prezinta urmatoarele etape: Infectie si incubatie: in primele 10-14 zile de la infectare; nu apar simptome observabile; simptome nonspecifice: dureaza 2-3 zile; febra usoara sau moderata, tuse persistenta, secretii nazale, conjunctivita, dureri de gat / Manifestare acuta: insotita de eruptie cutanata care incepe din zona fetei, mai ales din spatele urechilor si de-a lungul liniei parului; in urmatoarele zile, eruptia se imprastie pe brate si trunchi, apoi pe picioare; febra creste puternic (39-40,5 grade Celsius) si exista riscul de convulsii febrile; eruptia se estompeaza treptat, mai intai din zona fetei si apoi a coapselor si picioarelor / Perioada de contagiozitate: o persoana infectata poate transmite virusul timp de aproximativ 8 zile, din care 4 inainte de aparitia eruptiei si 4 dupa aparitia acesteia.
Virusul rujeolic care se dezvolta in nasul si gatul persoanei care a contactat virusul; virusul se transmite pe calea aerului sau prin contact direct cu obiectele infectate. Preventie: vaccinul antirujeolic, suplimentarea dietei cu vitamina A, deoarece o deficienta a acestei vitamine poate creste riscul de contractare a a acestei afectiuni.