Cunoscut si sub denumirea de fructul minune, avocado este una dintre cele mai sanatoase alegeri alimentare, spun oamenii de stiinta. Doar o jumatate de avocado consumat la masa de pranz iti asigura senzatia de satietate, fara sa mai simti nevoia de alte gustari intre mese. In cadrul cercetarii, specialistii au comparat efectele unui avocado consumat la pranz cu cele ale altor preparate. La studiu au participat 26 de adulti supraponderali care nu aveau probleme de sanatate.
O parte dintre ei au consumat la masa de pranz avocado, in timp ce ceilalti participanti au mancat alte preparate. Astfel, specialistii au observat ca persoanele care au mancat avocado aveau cu 40% mai scazuta pofta de mancare in urmatoarele trei ore, spre deosebire de cei care au consumat alte mancaruri.
,,Senzatia de satietate este un factor foarte important mai ales daca persoana doreste sa se mentina in greutate. Pe langa faptul ca mentine pentru mai mult timp senzatia de satietate, fructul aduce un aport potrivit de carbohidrati fara sa duca la cresterea nivelului de zahar din sange”, a precizat Joan Sabate, nutritionist la Universitatea ,,Loma Linda” din California. O jumatate de avocado aduce un aport de 150 de calorii si unul important de fibre.
Avocado a devenit preferatul nutritionistilor, care stiu bine ce vorbesc atunci cand il recomanda: acest fruct, utilizat in salate, sandviciuri sau pentru a prepara guacamole, dar si la obtinerea uleiului pentru gatit, a produselor cosmetice si a sapunurilor naturale, este bogat in proteine, grasimi sanatoase (mononesaturate), potasiu, calciu, magneziu, fosfor, fier si vitaminele A, C, E, K, B1, B2, B3, B6. Un detaliu pe care este bine sa il cunoasca toti consumatorii este modul in care trebuie ales avocado in piete sau la supermarket, in asa fel incat sa ia acasa un fruct ajuns la maturitate si in buna stare. Este necesar ca fructul sa fie bine copt, atat pentru preparatele din bucatarie, cat si daca ne pregatim sa il folosim intr-o masca de par. Asadar, pentru a evita surprizele, alege un fruct cu coaja de culoare cat mai inchisa (nu verde, ci mov inchis). Daca nu planuiesti insa sa il consumi imediat, cel verde poate fi la fel de bun, cu conditia sa il pastrezi cateva zile invelit in hartie de ziar, la temperatura camerei, eventual alaturi de un mar, metoda care ii va grabi coacerea.