Dieta care poate fi folosita pentru a tine sub control diabetul

0
73

In secolul al XIX-lea, dieta ketogenica era folosita pentru a tine sub control diabetul, iar in 1920 a devenit un tratament eficient pentru copiii care nu raspundeau la tratamentul medicamentos impotriva epilepsiei, insa s-au facut cercetari si pentru a vedea daca poate fi folosita in tratarea cancerului, a ovarelor polichistice si a bolii Alzheimer. Acest tip de dieta a castigat in popularitate in anii '70, cand a fost introdusa si dieta Atkin, care chiar daca are acelasi principiu de a restrictiona radical carbohidratii, se deosebeste de dietele Paleo, South Beach si Dukan, prin faptul ca presupune consumarea de multe grasimi bune.

Glucoza este principala sursa de energie din organism si este obtinuta prin consumul de carbohidrati, dar conceptul dietei ketogenica este ca pentru a slabi trebuie sa elimini glucoza si sa faci organismul sa produca energie din propriile rezerve de grasime. Cand consumi foarte putini carbohidrati, organismul extrage mai intai glucoza inmagazinata in ficat, apoi cauta in muschi si dupa 3-4 zile, nivelul insulinei din sange descreste si organismul incepe sa foloseasca grasimea ca principala sursa de energie. 

Nu exista o singura Dieta Keto, dar toate presupun reducerea consumului de carbohidrati la maxim 50 g pe zi, adica mai putini decat se gasesc intr-un covrig sau in doua mere si cel putin 20 de grame pe zi pentru a putea intretine toate functiile organismului. Specialistii sugereaza ca 70-80% din totalul caloriilor consumate sa provina din grasimi, 5-10% din carbohidrati si 10-20% din proteine, adica o doza zilnica de aproximativ 165 g grasime, 40 g carbohidrati si 75 g proteine, intr-o dieta de 2000 kcalorii pe zi. in acest sens, trebuie sa stii ca daca mananci prea putine proteine nu mai poti intra in ketosa, din cauza faptului ca amino-acizii din proteine impiedica transformarea in glucoza.

Pe langa dieta clasica mai exista si dieta ciclica ketogenica, care presupune 5 zile de consum alimente keto si 2 zile bogate in carbohidrati, iar adaugarea carbohidratilor in timpul antrenamentelor sportive se numeste dieta ketogenica targetata si este adoptata in mare parte de catre atleti si culturisti.

Conform studiilor, cei care urmeaza o dieta keto pierd in greutate de 2.2 ori mai mult decat cu alte cure de slabire. in plus, se imbunatatesc valorile trigliceridelor si colesterolului, ceea ce scade riscul bolilor cardio vasculare. Printre cei care au urmat o astfel de dieta 95.2% au renuntat curand la medicamentatia pentru diabet, spre deosebire de doar 62% care adoptasera o dieta cu multi carbohidrati. Acest tip de regim alimentar joaca un rol important si in prevenirea ovarelor polichistice si aparitiei acneei, dar si in reducerea simptomelor bolii Alzheimer si a tumorilor canceroase, potrivit feminis.ro.

Pentru cele mai bune rezultate, meniul tau trebuie sa cuprinda:

carne rosie, carnati, carne de pui si curcan
peste gras precum somon, ton si macrou
oua imbogatite cu omega-3

branza cheddar, mozzarella, unt
migdale, nuci, seminte de dovleac crude, seminte de chia
ulei de masline extra-virgin, ulei de cocos si avocado
rosii, ceapa, ardei, avocado

Dietele ketogenice sunt destul de permisive, dar presupun, totusi, sa nu consumi anumite alimente, printre care:

suc, inghetata, bomboane, smoothie-uri
orez, paste
majoritatea fructelor
fasole, mazare, linte si naut
cartofi, morcovi si telina
produse light si degresate

In cazul in care intre mese ti se face foame, poti consuma ca gustare, bucati mici de carne rosie, facute pe gratar, cubulete de branza, masline, oua fierte, nuci si chiar ciocolata neagra, iar cand iesi in oras opteaza pentru un fel de mancare cu peste, oua si legume in loc de cartofi prajiti.