Despre efectele benefice ale interactiunii cu cainii sau pisicile am tot auzit, insa rareori acestea au fost testate in cadrul unor studii stiintifice. Totusi, posesorii de caini sau pisici au stiut intotdeauna ca efectele sunt reale, simtindu-le pe pielea lor.
In cadrul unei cercetari recente, 250 de studenti stresati au fost impartiti in patru grupe: un prim grup a avut ocazia sa interactioneze, sa mangaie si sa se joace cu caini si pisici dintr-un adapost, un alt grup doar i-a privit pe primii facand toate acestea, in timp ce un al treilea grup a vizionat imagini cu caini si pisici.
Al patrulea grup doar a asteptat, acestor subiecti spunandu-li-se ca vor interactiona cu animale, ceea ce insa nu s-a intamplat, arata ziare.com, care citeaza Science Alert.
Cei care au realizat studiul, oameni de stiinta de la Universitatea de Stat din Washington, se asteptau ca nivelul stresului sa scada in randul subiectilor din primul grup. Insa asta s-a intamplat in toate cazurile, schimbarile fiind considerabile.
Tuturor studentilor li s-au luat mostre de saliva atat la trezire, cat si la 15 si la 25 de minute dupa experiment, verificandu-se nivelul cortizolului, hormonul stresului.
In randul subiectilor din primul grup, nivelul cortizolului a scazut fara exceptie, ceea ce demonstreaza ca teoria conform careia animalele au potentialul de a ne calma este 100% adevarata, dupa cum se arata intr-un raport publicat de jurnalul AERA Open.
Un studiu in 2017 a aratat ca o sesiune de numai 15 minute de vorbit si mangaiat un caine sau o pisica scade nu doar nivelul stresului, cat si pe cel al tensiunii.