Cum reactioneaza organismul la temperaturile ridicate ale verii. Ce spun specialistii

0
59

Temperatura corpului ar trebui sa fie in mod normal 37,5 grade Celsius indiferent de schimbarile climatice, insa, pe masura de temperaturile cresc, corpul trebuie sa lucreze mai mult pentru a si-o mentine pe cea ideala de functionare. Astfel, pentru a ne regla temperatura corpului, organismul apeleaza la procesul de transpiratie. Cand aceasta se evapora de pe suprafata pielii, temperatura corpului scade.

Cand temperaturile ridicate reprezinta o problema pentru organism? Raportul este destul de simplu, pe masura ce temperaturile atmosferice cresc, pe atat nivelul de efort depus de organism pentru a-si mentine temperatura ideala de functionare creste. Vasele de sange incep sa se dilate, deci sa fie mai aproape de suprafata pielii, tocmai pentru a putea elibera excesul de caldura prin procesul transpiratiei.

Insa din cauza acestui lucru, presiunea sangelui este mai mica, iar inima trebuie sa depuna un efort mai mare pentru a o regla iar uneori chiar creste pentru a transmite suficient sange catre toate vasele. Astfel pot aparea simptome precum: iritatii cauzate de caldura aparute la nivelul pielii, umflaturi la nivelul picioarelor etc.

Totusi, exista si riscul ca inima sa nu depuna efortul necesar, deoarece ar fi prea mare, astfel tensiunea sangelui devine din ce in ce mai mica si apare riscul de declansare a unui infarct intrucat nu mai ajunge suficient sange la organe. In acelasi timp, procesul de transpiratie contribuie la eliminarea unor fluide si saruri esentiale in organism, astfel incat proportiile lor in organism se schimba.

Acest lucru combinat cu o presiune mica a sangelui, deci tensiune scazuta, poate declansa epuizarea organismul care incepe sa manifeste simptome precum: ameteala, lesin, confuzie, crampe musculare, dureri de cap, transpiratie excesiva, oboseala etc.

Daca reusesti sa scapi de aceasta stare in decursul unei ore, inseamna ca epuizarea nu este, de obicei, ceva grav.

Sfaturi pentru a trece mai usor peste starea mentionata:

– este recomandat sa mergi intr-un loc in care temperaturile sunt mai scazute decat cele de afara;
– este recomandat sa te intinzi, dar sa ai picioarele mai sus decat nivelul corpului;
– este recomandat consumul unei cantitati mari de apa;
– este recomandat sa iti racesti si pielea – foloseste apa rece sau un ventilator. Se pot folosi chiar si cateva pachetele de gheata in zone precum axilele si gatul.

In cazul in care cineva care sufera de extenuare cauzata de caldura nu da semne de imbunatatire in primele 30 de minute, atunci este recomandat sa apelezi la 112 deoarece exista riscul unui accident vascular cerebral. Este recomandat sa oferi toate explicatiile necesare operatorului si sa ii descri toate simptomele de care suferi sau sufera cel pe care vrei sa il ajuti. Oamenii care sufera un atac cerebral ar putea avea urmatoarele simptome: nu mai transpira, desi temperatura corpului ar putea depasi 40 de grade Celsius, ar putea avea convulsii si ar putea sa isi piarda constienta.

Persoanele in varsta si cele care sufera de anumite bloi, de exemplu, au anumite afectiuni la nivelul inimii, sunt mai predispuse riscului. Si persoanele care sufera de diabet de tip 1 sau diabet de tip 2 sunt mai predispuse deoarece din cauza afectiunii ele vor elimina mult mai multa apa iar anumite complicatii ale bolii le pot altera vasele de sange si le-ar putea bloca abilitatea de a transpira, relateaza BBC.