Planta care iti protejeaza inima si-ti curata ficatul si bila

0
50

Anghinarea este una dintre cele mai cunoscute plante din regiunea mediteraneana, fiind utilizata nu doar in gastronomie, ci si in scopuri medicinale datorita proprietatilor curative extrem de variate.

Planta are beneficii uimitoare pentru cresterea rezistentei sistemului imunitar, ajuta la scaderea colesterolului rau – LDL -, poate avea o influenta benefica asupra aterosclerozei, diabetului zaharat.

De asemenea, poate proteja impotriva bolilor de inima, a infarctului miocardic si a accidentului vascular cerebral. Totodata, anghinarea este recunoscuta pentru efectul de curatare a organismului, pentru imbunatatirea functiei ficatului. Ea ajuta si in probleme legate de digestie precum sunt: indigestie, constipatia, sindromul de intestin iritabil. Poate si sa contribuie la reducerea tensiunii arteriale, dar si sa combata mahmureala.

Specialistii spun ca beneficiile nutritionale ale acesteia se mentin atat in stare naturala, cat si in cazul in care planta este gatita la aburi, intrucat isi poate conserva vitaminele si mineralele chiar si la temperaturi ridicate. Actiunea terapeutica a anghinarei se datoreaza in special continutului ridicat de cinarina, un compus al potasiului cu rol puternic antioxidant, diuretic si de protectie impotriva substantelor nocive din organism.

Anghinarea are un continut redus de grasimi saturate si colesterol, fiind o bogata sursa de fibre, vitamine si minerale. Planta contine vitamina C, niacin, acid folic, vitamina B6, B12, A, E, D si vitamina K. Are si minerale precum sunt calciu, fier, zinc, sodiu, potasiu, mangan, fosfor.

Nu in ultimul timp, contribuie la reglarea tensiunii arteriale. Anghinarea este o sursa bogata de potasiu, mineralul esential care are un impact asupra numeroaselor sisteme de organe din organism. Explicatia este aceea ca potasiu contribuie la neutralizarea efectelor excesului de sodiu, care este cunoscut pentru cresterea tensiunii arteriale. Prin urmare, anghinarea actioneaza ca un vasodilatator si sunt deosebit de utile pentru cei care iau deja medicamente pentru hipertensiune arteriala pentru a preveni efectele deficientei de potasiu. De asemenea, diabeticii sunt incurajati sa manance anghinarea pentru a preveni complicatiile asociate cu tensiunea arteriala si boala respectiva. Nu in ultimul rand o reducere a tensiunii arteriale poate reduce sansele de infarct miocardic si de boli coronariene.

De asemenea, anghinarea te ajuta sa-ti mentii sanatatea ficatului. Ceaiul de anghinare are rolul de a proteja ficatul si este recomandat pentru producerea si eliminarea bilei, pentru regenerarea celulelor hepatice.

Cresterea densitatii minerale osoase. Cu alte cuvinte, anghinarea este una dintre cele mai bune alimente de pe piata pentru a obtine vitamine si minerale cum ar fi magneziu, fosfor si mangan. Aceste minerale sunt parti esentiale ale cresterii sanatatii osoase si a densitatii, reducand astfel sansele unor afectiuni precum osteoporoza.