Implantul dentar reprezinta o solutie moderna de inlocuire a unui dinte cu ajutorul unui surub introdus in os, peste care se realizeaza o coroana dentara.
Medicul Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, a explicat pentru Ziare.com care sunt etapele uzuale prin care trece un pacient de la realizarea interventiei si pana cand va putea zambi/manca asa cum isi doreste cu noul dinte.
Inserarea implantului dentar
Acest proces se realizeaza de catre medicul specialist in chirurge oro-maxilo-faciala, sub anestezie locala. Interventia este de scurta durata, nedureroasa si consta in:
1. sectionarea gingiei,
2. introducerea unui surub in os
3. acoperirea implantului in totalitate cu gingie (coaserea gingiei).
Uneori, odata cu inserarea implantului, alterori inainte cu cateva luni de introducerea lui, poate fi necesara aditia de os, daca osul propriu din zona respectiva nu este suficient. Daca dintele este situat in zona laterala superioara, exista posibilitatea ca sinusul maxilar sa fie prea aproape de suprafata osului si astfel sa fie necesara interventia de sinus-lift, odata cu inserarea implantului dentar (ridicare a podelei sinusului maxilar, prin aditie de os).
Osul se integreaza mult mai bine daca este amestecat cu plasma, bogata in factori de crestere, obtinuti din sangele pacientului prin tehnica PRF. Desigur ca orice procedura suplimentara va prelungi durata interventiei si va presupune costuri suplimentare.
Dupa 4-6 luni de la inserarea implantului, timp in care acesta s-a integrat (sudat) bine in os, se face o mica interventie, de 10-15 minute, in care sub anestezie locala, se sectioneaza cativa milimetri gingia si de implant se insurubeaza un capac (capa de vindecare) cilindric, ce va ajuta la modelarea gingiei, ca si in jurul unui dinte natural.
Dupa inca doua saptamani de la inserarea capacelului de vindecare gingivala, incep cateva etape, ce pot dura aproximativ doua saptamani, de amprenta, proba component metalica, proba coroana ceramica si cimentare/insurubare finala a coroanei dentare ceramice. Pacientul va reveni periodic la control pentru igienizare profesionala si urmarirea evolutiei.
Pentru cei care nu au timp sau rabdare sa astepte toata aceasta perioada pentru integrarea implantului si realizarea coroanei definitive, exista o alta tehnica numita Fast&Fixed, mult mai rapida, cu particularitati si aplicabilitate diferite.
Indiferent de metoda aleasa, igiena dentara impecabila si renuntarea la fumat sunt esentiale pentru prelungirea duratei de viata a implantului dentar.