Ce efect are venirea toamnei, asupra sanatatii

0
79

Scaderea brusca a temperaturii asociata cu variatii de presiune atmosferica si umezeala de la o zi la alta favorizeaza cresterea numarului de infectii acute de cai respiratorii superioare, suprasolicita sistemul imunitar al organismului nostru. Aparatul respirator si cardiovascular au cel mai mult de suferit în aceasta perioada. Cei mai sensibili la îmbolnaviri sunt copiii si batranii, bolnavii cronic, persoanele cu dizabilitati. În aceste conditii este bine sa fim întotdeauna atenti la alarmele de circulatie virala sau bacteriana; sa încercam sa evitam persoanele contaminate, aglomeratiile umane. 

Beti cat mai multe lichide, 1,5 – 2 litri/zi pentru a va hidrata suficient. Apa (de preferat apa plata), sucurile naturale, ceaiurile calde cu lamaie si miere si supele calde de pui sau legume sunt cele mai bune si mai fericite alegeri în aceasta perioada de trecere dintre anotimpuri. În plus, ajuta la diminuarea intensitatii simptomelor racelilor. Faceti miscare, evitati alcoolul, bauturile cofeinizate si acidulate si renuntati la fumat, pentru ca acestea pot duce la deshidratare si astfel la agravarea simptomelor. Dormiti bine si mancati sanatos, diversificat si echilibrat pentru a nu va slabi imunitatea si a nu deveni vulnerabili la infectii. O dieta echilibrata, care pune accent pe fructe proaspete si legume, cereale si cantitati mici de carne slaba, permite organismului sa se concentreze la apararea împotriva virusurilor mai mult decat la digestie.

Stati acasa si odihniti-va cand aveti febra, va curge nasul si tusiti; purtati o masca peste nas si gura daca locuiti sau munciti alaturi de persoane cu boli cronice sau cu o imunitate scazuta. Folositi picaturi pentru nas, în special pe cele bazate pe apa de mare, care nu sunt iritante si nu dau dependenta. si, nu în ultimul rand, este bine sa se stie ca antibioticele nu ajuta în viroze. Acestea se folosesc numai în momentul în care se complica o viroza respiratorie cu o infectie bacteriana.