Ce trebuie sa stii despre Klebsiella, o infectie deosebit de periculoasa

0
86

Doi bebelusi nascuti prematur au fost infectati cu o bacterie periculoasa pe care au luat-o din spital. Cei doi nou-nascuţi au avut tulburari digestive saptamâna trecuta şi pentru a se stabili exact care a fost cauza îmbolnavirii lor a fost anunţat Serviciul de Monitorizare a Infecţiilor Asociate Actului Medical din cadrul unitaţii medicale.

„Probele prelevate de la cei doi prematuri sunt pozitive la Klebsiella. Urmeaza ca astazi sa primim şi rezultatele de la probele prelevate de la mame, de pe suprafeţe şi de la personalul medical”, a declarat marţi, pentru MEDIAFAX, managerul Spitalului Judeţean Vaslui, Ana Rinder.

În cursul zilei de marţi urmeaza sa fie finalizate şi analizele de la probele prelevate de pe suprafeţele din Compartimentul de Prematuri, de la personalul medical şi de la mamele celor doi copii.

Managerul spitalului a declarat ca starea celor doi nou-nascuţi este buna şi şi-au revenit înca de duminica.

Klebsiella este o enterobacterie gram negativa care traieşte în mod normal în tractul intestinal, fara a cauza probleme de sanatate. Atunci când aceasta migreaza însa în alte parţi ale corpului, poate duce la apariţia unor afecţiuni precum pneumonia, meningita, sepsisul sau infecţiile de tract urinar. Infecţia cu Klebsiella este deosebit de periculoasa în cazul persoanelor care sunt spitalizate o perioada îndelungata sau care iau frecvent antibiotice. Tratamentul este destul de dificil în cazul acestor persoane, mai ales ca aceasta bacterie a devenit în ultimii ani rezistenta la majoritatea antibioticelor.

Simptomele infecţiei cu Klebsiella variaza în funcţie de zona în care este localizata aceasta. Printre manifestarile infecţiei cu Klebsiella putem enumera:

Febra

Frisoanele

Durerile musculare sau articulare

Respiraţiasacadata, întrerupta

Expectoraţia cu mucus sau sânge

Varsaturile

Durerile abdominale joase

Inflamarea sau supurarea unei rani

Durerile la urinare

Durerile în piept

Ameţeala

Confuzia

Iritaţiile la nivelul pielii

Urina cu sânge (hematurie)

Durerile de spate

Aceste simptome nu trebuie ignorate, deoarece infecţia cu Klebsiella poate duce la afecţiuni grave, precum meningita, endocardita sau septicemie.

Bacteria Klebsiella nu se transmite pe calea aerului, ci prin intermediul contactului direct, prin taieturi sau rani ori din cauza mâinilor murdare. Majoritatea cazurilor de infecţie cu Klebsiella sunt specifice mediului intraspitalicesc, unde bacteria se raspândeşte prin aparatura sau instrumentele medicale care intra în contact direct cu pacientul (sonde urinare, tuburi endotraheale, perfuzii etc.).

Alţi factori de risc implicaţi în apariţia infecţiei cu Klebsiella sunt:

Alcoolismul

Bolile cronice (diabet, cancer, afecţiuni renale, hepatice, pulmonare, diabet)

Administarea excesiva de antibiotice

Spitalizarea de lunga durata

Intervenţiile chirurgicale de amploare

Infecţia cu Klebsiella: diagnostic

Diagnosticul se stabileşte pe baza examenului clinic, a istoricului medical şi a afecţiunilor preexistente, dar numai testele de sânge, de sputa şi de urina pot stabili cu certitudine prezenţa infecţiei cu Klebsiella.

În cazul în care se suspecteaza o complicaţie cauzata de infecţia cu Klebsiella, cum ar fi pneumonia, de exemplu, medicul poate recomanda teste imagistice – radiografia pulmonara sau tomografia computerizata – care pot evalua starea de sanatate a plamânilor şi pot ajuta astfel la stabilirea unui tratament corect. sursa: doctorulzilei.ro