Zaharul si cancerul. Exista vreo legatura?

0
69

Auzim foarte des ca zaharul produce cancer sau il face sa se dezvolte mai repede. intr-un anumit fel, acest lucru are sens. Fiecare celula a corpului utilizeaza glucoza din sange pentru a face energie. Dar celulele canceroase utilizeaza de 200 de ori mai mult zahar decat cele normale. Tumorile care se dezvolta in micile celule scuamoase din plamani folosesc chiar si mai multa glucoza avand nevoie de cantitati uriase pentru a creste. Cea mai mare cantitate de zahar provine din alimentatie. si nu doar din deserturile siropoase sau din ciocolata alba. Zahar inseamna si fructoza din fructe; glucoza din vegetale; lactoza din produsele lactate si carbohidratii din paine, paste sau orez.   

Ce se intampla daca eliminam toate aceste alimente din dieta? Putem incetini sau stopa astfel formarea sau dezvoltarea cancerului? Pana in acest moment, nu sunt prea multe dovezi potrivit carora dieta saraca in zahar sau in carbohidrati reduce riscul de cancer. Cu o singura exceptie: in cancerul de esofag. Un studiu recent arata ca zaharul si indulcitorii din bauturi poate creste riscul in acest tip de cancer cu circa 70% sau chiar mai mult, potrivit site-ului de stiri medicale webmd.com.

Multi dintre experti, inclusiv de la Societatea Americana a Cancerului si Institutul National al Cancerului sunt de parere ca zaharul nu creste riscul de cancer. Ei spun ca adevarata problema este obezitatea. Celulele grase elibereaza proteine inflamatorii numite adipokine. Acestea pot distruge ADN-ul si produce tumori. Mai multe celule grase inseamna mai multe proteine de acest fel in organism. Kilogramele in plus si obezitatea ne expun la risc in 13 tipuri de cancer, inclusiv cancerul de san, de ficat si de colon.

Alti experti sustin insa ca zaharul este un inductor al cancerului. Un astfel de cercetator este dr. Lewis Cantley, directorul Meyer Cancer Center de la Weill Cornell Medicine, New York. Cantley considera ca anumite tipuri de cancere incep cu niveluri inalte de insulina, un hormon care controleaza cantitatea de zahar din sange. Acesta nu mananca niciun fel de zahar pentru ca este de parere ca legatura dintre zahar si cancer este clara.

Dar, chiar si atunci cand nu consideram ca zaharul este responsabil de aparitia cancerului este o idee buna sa mancam mai putin. Cantley sustine ca americanii consuma foarte mult zahar – 22 de lingurite in fiecare zi -, din acest motiv au niveluri inalte de insulina si risc crescut de cancer. De aceeasi parere este si dr. Peiying Yang, cercetator si profesor asociat la Anderson Cancer Center, Houston. „Reducand cantitatea de zahar de toate tipurile reducem si riscul de cancer.“ Specialistul a marturisit ca, foarte des, este intrebata daca este bine ca oamenii sa manance fructe, de vreme ce acestea sunt bogate in fructoza. 

„Fireste ca este bine sa se consume fructe, ca parte a unei diete normale. Dar legumele ar trebui sa fie in cantitate mai mare decat fructele. Daca trebuie sa consumam cinci portii de fructe si legume in fiecare zi, atunci trei portii ar trebui sa fie alcatuite in mod obligatoriu din legume.“ Poate fi dificil sa renuntam la tot zaharul din dieta. Mai ales ca el este ascuns si acolo unde nu ne asteptam, precum in sosul de salata, in iaurt, in cereale sau paine, si nici macar nu este inscriptionat pe eticheta produsului. Exista mai mult de 60 de denumiri pentru zaharul adaugat, de la maltoza, dextroza, sucroza etc. Cantitati importante se ascund si in miere, melasa, in nectarul de fructe, orez, siropul de artar. Poate suna mai bine decat zaharul, dar pentru organism, aceste substante sunt acelasi lucru. sursa: adevarul.ro