Abuzul emotional nu este mereu usor de recunoscut. Iata cateva semne

0
82

Nu exista scuze pentru abuzul emotional, asa cum nu exista pentru cel fizic sau verbal. E bine sa recunosti din timp semnele care indica acest tip de abuz. O relatie care nu te ajuta sa evoluezi emotional, profesional si, in general, nu te implineste, iti poate face mult rau. Este foarte greu sa iti dai seama cand apare abuzul emotional in relatia de cuplu, mai ales daca ai investit sentimente. Uneori, cand ai senzatia ca nu este ceva in regula, preferi sa treci cu vederea si astepti sa se linisteasca apele. Trecerea timpului poate agrava lucrurile. Analizeaza in detaliu situatia de cuplu si recunoaste abuzul emotional, ca sa te poti salva la timp, inainte sa iesi cu foarte multe traume din relatie.

Faptul ca partenerul detine controlul asupra programului tau nu inseamna ca te iubeste, ca ii pasa de tine si ca vrea sa-ti fie alaturi in orice moment al zilei. Acest comportament poate fi tradus printr-o nevoie bolnavicioasa de a-ti restrange libertatea. in multe cazuri, acest tip de barbat se enerveaza cumplit daca nu raspunzi la telefon. Cu atat mai mult uraste sa primeasca mesaj inapoi ca nu poti vorbi.

La inceput, poate fi minunat sa vezi ca vrea sa acorde maximum de atentie relatiei de cuplu, ca reduce drastic iesirile cu prietenii. Treptat, insa, e posibil sa nu mai ai timp deloc pentru tine, sa simti ca oriunde te uiti il vezi pe el. Frustrarile apar in timp, dar devin toxice pentru sanatatea ta psihica. Trebuie sa te puna pe ganduri si cand incepe sa caute argumente ca membrii familiei tale te influenteaza negativ, ca e bine sa limitezi intalnirile cu ei. Nu astepta sa te izoleze de prieteni si de cei dragi!

Cu totii facem greseli, dar este un semn de maturitate si responsabilitate sa stim sa ni le asumam sau chiar sa remediem o situatie, daca este cazul. Putem insa constata ca partenerul de cuplu pare sa nu inteleaga ca este vina lui. Ba chiar ajungem sa ne intrebam daca nu cumva am facut ceva gresit si nu ne-am dat seama. Pe scurt, partenerul tau stie foarte clar ca este de vina, dar acceptarea acestui lucru nu ii sta in fire. Prin urmare, va cauta sa te convinga ca tu esti de vina. Iar daca intr-o situatie anume lucrurile sunt destul de clare si nu lasa loc de interpretari, va aduce in discutie o intamplare trecuta, drept argument ca tu esti cea care greseste. O astfel de relatie te incarca negativ, iar pe termen lung te obliga sa iti asumi si greselile lui, doar pentru a avea liniste in cuplu.

Faptul ca sufera de gelozie poate fi un alt indiciu care sa iti dea de gandit. Oricand iesiti impreuna se iveste un moment de gelozie. Poate avea legatura cu tinuta ta, care i se poate parea provocatoare, sau poate avea legatura cu privirile tale spre un anumit barbat sau ale lui spre tine. Nu inseamna ca te iubeste, ci ca nu are incredere in tine si nu te respecta.
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.